Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financijski instrumenti
  • 24.11.2020. 10:30

Financijski alati nedovoljni ako poljoprivrednici nemaju sredstva za zelene tehnologije?

Od 2016. godine postignut je značajan napredak u korištenju financijskih instrumenata iz fonda za ruralni razvoj. Do sada je 11 država, uključujući i Hrvatsku, iskoristilo 32 programa ukupne vrijednosti 614 milijuna eura.

Foto: Depositphotos/DeepGreen
  • 244
  • 39
  • 0

"Zajednička poljoprivredna politika bit će presudna u vođenju zelene tranzicije u poljoprivredi. Buduća ZPP, o kojoj se trenutno pregovara sa suzakonodavcima, mora biti ambiciozna, nudeći prave alate za poticanje održivih praksi“, prošloga je tjedna izjavio povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechoswki na otvaranju šeste godišnje konferencije Europske unije. 

Međutim, istaknuo je kako to neće biti dovoljno ako poljoprivrednici, na primjer, nemaju sredstava za ulaganje u zelenu tehnologiju. "Zbog toga smo u okviru buduće politike financijske instrumente učinili privlačnijima, s mogućnostima da ih koristimo za sve relevantne strateške ciljeve", poručio je Wojciechoswki.

Naglašeno je kako oni imaju značajan potencijal u doprinosu postizanja ambicija Zelenog plana te strategija Od farme do vilice i one o bioraznolikosti. Unatoč tome, novčane potrebe poljoprivrede i prehrambenog sektora i dalje su visoke, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Velika pomoć Europske investicijske banke

Ističu kako je od 2016. godine postignut je značajan napredak u korištenju financijskih instrumenata iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Do sada je 11 država, uključujući i Hrvatsku iskoristilo 32 programa ukupne vrijednosti 614 milijuna eura. Također, u obliku zajmova i jamstava EPFRR-a je podijelila 178, a dodatna financiranja iznosila su 398 milijuna eura.

Kako bi se nastavio pozitivan rast, prijedlozi u budućem ZPP uključuju instrumente koji se mogu koristiti za financiranje samostalnih radnih kapitala i investicija te osigurati kombinacije potpora i subvencija s kamatnim stopama. 

EK: Od iduće godine 5,6 milijardi eura potpore - najviše koristi za mlade poljoprivrednike?

"Europska investicijska kao i EU klimatska banka igraju ključnu ulogu u zelenoj tranziciji EU. Poljoprivreda i bioekonomija naš su prioritet i relevantni su za rješavanje brojnih političkih tema kao što su zaštita klime i okoliša, podrška malom i srednjem poduzetništvu te socijalna i ekonomska integracija širom Unije. Istodobno moramo osigurati opskrbu zdravom i održivom hranom", kaže potpredsjednik EIB-a Christian Kettel Thomsen te naglašava kako financijski instrumenti moraju igrati ključnu ulogu u mobilizaciji više resursa i stručnosti kako u privatnim tako i javnim sektorima. 

Planirani ZPP nije održiv? 

No, upravo je Zeleni plan kamen spoticanja. Naime, ovih se dana sve češće govori o prijetnji Europske komisije i tome kako će povući svoj zakonodavni prijedlog za program poljoprivrednih subvencija EU nakon 2020. godine, a što je dao nagovijestiti njezin potpredsjednik, Frans Timmerans, ujedno i povjerenik zadužen za klimu i okoliš. 

On smatra kako planirani ZPP nije održiv i ne može se nastaviti na taj način. Od Vijeća i Europskog parlamenta je očekivao ambiciozniji, zeleniji plan. 

"Ako želimo biti klimatski neutralni do 2050. godine, tada se mnoga područja moraju promijeniti, kao i poljoprivredna politika. I sami farmeri su za to zainteresirani jer ako ne dođemo do održivosti, i agrar će patiti", prenosi tagesschau.de

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaje za eko proizvodnju?

Ono što on želi je da se poljoprivredne subvencije koje čine najveću stavku u proračunu EU-a, koriste za potporu malim poljoprivrednicima, a ne velikim farmama, u tom, za mnoge skupom prelasku na ekološki prihvatljive sustave.

Treba napomenuti kako bi povlačenje prijedloga zaustavilo pregovore, a zakonodavni postupak podnošenja novog dokumenta morao bi biti ponovoljen. Kako piše Euractiv, predsjednica EK, Ursula von der Leyen je rekla da, iako je povlačenje prijedloga pravna i institucionalna mogućnost, Komisija ga ne razmatra te da eventualno može doći do revidiranja ZPP-a

Podsjećamo, u svibnju ove godine, Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument koji bi, trebao kako su tada naveli, u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19. 

Ministarstvo poljoprivrede i HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatu od 0,5%

Riječ je bila o kreditima uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5% godišnje.


Tagovi

Financijski instrumenti ZPP Europska unija EIB Zeleni plan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/