Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadoknada potpora
  • 28.11.2019. 13:30

Europskim poljoprivrednicima vraća se 467 milijuna eura, ne i Hrvatima

Iznos je bio namijenjen ovogodišnjoj poljoprivrednoj krizi.

Foto: Pixabay/jackmac34
  • 2.260
  • 245
  • 0

Europska komisija nadoknadit će europskim poljoprivrednicima 467 milijuna eura, u skladu s uredbom objavljenom u srijedu, 27. studenog. Izvorno oduzet iz proračuna za 2019. godinu za potporu dohotka poljoprivrednika u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), ovaj je iznos bio namijenjen ovogodišnjoj poljoprivrednoj krizi.

Krizna pričuva u 2019. godini nije bila potrebna iako se poljoprivredni sektor ove godine suočio s brojnim izazovima. Primjerice, uvedene su dodatne mjere potpore kako bi se pomoglo poljoprivrednicima koje su ovog ljeta pogodili ekstremni vremenski uvjeti.

Odluka znači da se odbijeni iznos od izravnih plaćanja u ovoj godini može vratiti poljoprivrednicima od 1. prosinca 2019. godine, objavila je Europska komisija.

Koncept rezerve za poljoprivrednu krizu i njezin mehanizam povrata dogovoreni su u reformi ZPP-a 2013. godine. Primijenjena je prvi put u proračunskoj godini 2014. godine. Odbitak se odnosi samo na potporu dohotka iznad 2.000 eura, a još se ne odnosi na Hrvatsku za proračunsku godinu 2019. To se događa zbog postupnog uvođenja razina potpora nakon pristupanja EU. Za Hrvatsku, koja se pridružila EU 2013. godine, potpora za dohodak u okviru ZPP-a još nije u potpunosti uvedena.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Izravna plaćanja EU potpore Nadoknada potpore Poljoprivrednici Hrvatska Poljoprivredna kriza


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]