• Europska komisija
  • 04.12.2018. 15:00

Europskim poljoprivrednicima će se nadoknaditi 444 milijuna eura

Taj je iznos izvorno oduzet iz proračuna za 2018. godinu za pomoć poljoprivrednom dohotku u okviru Zajedničke poljoprivredne politike kako bi se stvorila ovogodišnja tzv. rezerva u slučaju poljoprivredne krize.

Foto: Bigstockphoto/format35
  • 955
  • 57
  • 0

Europska komisija će nadoknaditi 444 milijuna eura europskim poljoprivrednicima, u skladu s uredbom objavljenom proteklog tjedna. Taj je iznos izvorno oduzet iz proračuna za 2018. godinu za pomoć poljoprivrednom dohotku u okviru Zajedničke poljoprivredne politike kako bi se stvorila ovogodišnja tzv. rezerva u slučaju poljoprivredne krize.

Iako je poljoprivredni sektor ove godine suočen s izazovnim situacijama, kao što je ekstremno vrijeme tijekom ljeta, nije bilo potrebno koristiti rezervu za krizu 2018. godine. Dodatne mjere podrške poduzete za rješavanje teških tržišnih situacija za određene sektore (npr. povrće, mliječni proizvodi i bolesti životinja) financirane su iz raspoloživog proračuna ZPP-a.

Oštećenja uzrokovana nepovoljnim vremenskim uvjetima tijekom ovog proljeća i ljeta riješena su drugim mjerama koje su na raspolaganju kako bi poljoprivrednici prebrodili posljedice. To uključuje i odstupanja od određenih uvjeta vezanih za zelena plaćanja i avansna plaćanja za 2019. godinu.

Odluka znači da se iznosi odbitaka od izravnih plaćanja ove godine mogu nadoknaditi poljoprivrednicima od 1. prosinca 2018. godine.

Hrvatska izuzeta iz ovog koncepta

Koncept rezervi u slučaju poljoprivrednih kriza i njegov mehanizam nadoknade dogovoren je u reformi ZPP-a u 2013. godini. Prvi je put primijenjen u proračunskoj godini 2014. godine. Odbitak se primjenjuje samo na dohodovnu potporu iznad 2.000 eura i još se ne odnosi na Hrvatsku za proračunsku godinu 2018. godine. To je zbog procesa postupnog uvođenja razina podrške nakon pristupanja EU. Za Hrvatsku, koja je postala članica EU 2013. godine, dohodovna potpora u okviru ZPP-a još nije u potpunosti provedena.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Poljoprivreda Rezerva Poljoprivredna kriza ZPP Izravna plaćanja


Autorica

Karolina Tušek

Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi