• Ptičja gripa
  • 21.07.2019. 13:30
  • Bruxelles, Belgija

Europska komisija odobrila posebnu pomoć talijanskim peradarima zbog ptičje gripe

Između 1. listopada 2017. i 30. lipnja 2018. godine, Italija je potvrdila i obavijestila o 45 slučaja izbijanja ptičje gripe, koja je utjecala na patke, purane, biserke i domaće kokoši.

Foto: Depositphotos/koko-tewan
  • 637
  • 33
  • 0

Države članice EU su se u četvrtak, 18. srpnja dogovorile o pružanju iznimne potpore talijanskim proizvođačima jaja i mesa peradi, koji su bili pogođeni ptičjom gripom u 2017. i 2018. godini. Ukupno 32,1 milijun eura bit će dodijeljeno iz proračuna EU, koji bi trebao biti usklađen s nacionalnim proračunom. 

Između 1. listopada 2017. i 30. lipnja 2018. godine, Italija je potvrdila i obavijestila o 45 slučaja izbijanja ptičje gripe, koja je utjecala na patke, purane, biserke i domaće kokoši. Italija je poduzela sve potrebne mjere kako bi nadzirala i pratila situaciju i spriječila daljnje izbijanje.

Sukladno tome, mjere su utjecale na velik broj proizvođača jaja i peradi. Primjerice, produljena su razdoblja mirovanja, zabranjen je smještaj ptica i ograničena su kretanja na gospodarstvima svih vrsta peradi na područjima zahvaćenim epidemijama. To je dovelo do gubitka proizvodnje jaja za valjenje, konzumnih jaja, živih životinja i mesa peradi, izvijestila je Europska komisija.

Izvanredna mjera, osigurana u okviru Zajedničke organizacije tržišta Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), pružit će potporu proizvođačima pogođenim epidemijama i koji su pretrpjeli ekonomske gubitke. Potpora će iznositi 64,2 milijuna eura, a sufinancira se iz proračuna EU i talijanskog proračuna.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Italija Ptičja gripa Peradari Pomoć


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Našla u jednoj grupi. Slažete se? Hahha