Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.07.2019. 13:30
  • Bruxelles, Belgija

Europska komisija odobrila posebnu pomoć talijanskim peradarima zbog ptičje gripe

Između 1. listopada 2017. i 30. lipnja 2018. godine, Italija je potvrdila i obavijestila o 45 slučaja izbijanja ptičje gripe, koja je utjecala na patke, purane, biserke i domaće kokoši.

Foto: Depositphotos/koko-tewan
  • 654
  • 33
  • 0

Države članice EU su se u četvrtak, 18. srpnja dogovorile o pružanju iznimne potpore talijanskim proizvođačima jaja i mesa peradi, koji su bili pogođeni ptičjom gripom u 2017. i 2018. godini. Ukupno 32,1 milijun eura bit će dodijeljeno iz proračuna EU, koji bi trebao biti usklađen s nacionalnim proračunom. 

Između 1. listopada 2017. i 30. lipnja 2018. godine, Italija je potvrdila i obavijestila o 45 slučaja izbijanja ptičje gripe, koja je utjecala na patke, purane, biserke i domaće kokoši. Italija je poduzela sve potrebne mjere kako bi nadzirala i pratila situaciju i spriječila daljnje izbijanje.

Sukladno tome, mjere su utjecale na velik broj proizvođača jaja i peradi. Primjerice, produljena su razdoblja mirovanja, zabranjen je smještaj ptica i ograničena su kretanja na gospodarstvima svih vrsta peradi na područjima zahvaćenim epidemijama. To je dovelo do gubitka proizvodnje jaja za valjenje, konzumnih jaja, živih životinja i mesa peradi, izvijestila je Europska komisija.

Izvanredna mjera, osigurana u okviru Zajedničke organizacije tržišta Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), pružit će potporu proizvođačima pogođenim epidemijama i koji su pretrpjeli ekonomske gubitke. Potpora će iznositi 64,2 milijuna eura, a sufinancira se iz proračuna EU i talijanskog proračuna.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Italija Ptičja gripa Peradari Pomoć


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]