Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova zemljišta
  • 19.02.2016. 13:25

EU pomoć opožarenim područjima

EU želi putem mjere 5 Ruralnoga razvoja, pomoći obnovu vinograda i maslinika koji su prošloga ljeta izgorjeli na jugu Dalmacije.

Foto: pixabay.com
  • 869
  • 70
  • 0

Tijekom sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i razmjene gledišta s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom o Višegodišnjem provedbenom planu strategije EU-a za šume, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upitala je povjerenika EU za poljoprivredu i ruralni razvoj o mogućnosti financijske potpore Europske unije za obnovu vinograda i maslinika te ponovno pošumljavanje opožarenih površina koje su ostale nakon katastrofalnih požara koji su prošloga ljeta opustošili otok Korčulu i poluotok Pelješac.

U svom odgovoru povjerenik je kazao da se za obnovu opožarenih površina, financijska pomoć može dobiti iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

Javna tijela RH moraju potvrditi da je uništeno najmanje 30% površina

Zastupnica Petir zatražila je putem zastupničkog pitanja više informacija o toj mogućnosti, na što je povjerenik Hogan u svom pisanom odgovoru na upit, dodatno pojasnio kako je Programom ruralnog razvoja Hrvatske 2014. - 2020. predviđena potpora poljoprivrednicima radi obnove poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima.

Kao preduvjet za odobravanje potpore, mjerodavna javna tijela moraju službeno potvrditi da je došlo do elementarne nepogode zbog koje je uništeno najmanje 30% relevantnog poljoprivrednog potencijala. Nadalje, Program ruralnog razvoja Hrvatske provodi se u okviru podijeljenog upravljanja. Stoga je odluka o otvaranju mjera i primjeni posebnih provedbenih uvjeta u nadležnosti hrvatskih tijela odnosno Ministarstva poljoprivrede RH.

Novac se dodjeljuje temeljem procijenjene štete ili računa o troškovima

"Smatram da bi bilo dobro iskoristiti mogućnost koju daje Program ruralnog razvoja RH i pomoći poljoprivrednicima na Korčuli i Pelješcu u obnovi njihovih opožarenih vinograda i maslinika koji su, osim izvora prihoda tamošnjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i sastavni dio identiteta tog kraja", poručuje Petir.

Naime, to omogućuje Mjera 5 Obnavljanje prirodnog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti. Potpora se može dodijeliti na temelju procjene štete od elementarne nepogode te stvarnih troškova temeljem računa ili drugih dokumenata koji dokazuju da su troškovi plaćeni, u iznosu do 100% vrijednosti prihvatljivih troškova, a nakon provedenog natječaja za dodjelu tih sredstava.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Phil Hogan Marijana Petir Opožarena područja Pelješac Korčula Financijska pomoć Mjera 5


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P