Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 02.10.2017. 16:00

EU novcem obnovite zemljište - prijave od danas!

Administracija je spremna odraditi prijave u rekordnom roku pa isplatu planiramo prije proljetnih radova. Vremena za prijavu je dovoljno, prijave se podnose do 1. prosinca, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/kirisa
  • 3.414
  • 237
  • 0

Od danas kreću prijave na natječaj podmjere 5.2 Programa ruralnog razvoja RH - za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima koju je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo zbog šteta od elementarnih nepogoda koje su uzrokovale velike materijalne gubitke i na poljoprivrednim površinama.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a prihvatljivi troškovi odnose se na obnovu poljoprivrednog potencijala kao što je sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja.

Šteta mora biti veća od 30%

Šteta na poljoprivrednom gospodarstvu mora biti veća od 30%, odnosno mora biti uništeno minimalno 30% poljoprivrednog potencijala. Poljoprivrednim potencijalom smatra se npr. uništen poljoprivredni stroj, mehaničko zagađenje poljoprivrednog zemljišta, stablo, ali ne i plod. Dakle, ako je elementarna nepogoda uništila najmanje 150 od 500 stabala maslina to je prihvatljiv gubitak, no ukoliko je uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu - takva šteta nije prihvatljiva za financiranje iz ove mjere.

Nadalje, da bi zadovoljio uvjete natječaja poljoprivrednik mora prilikom podnošenja zahtjeva za potporu biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U obzir se uzimaju proizvodne površine upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika. Korisnik mora pribaviti Procjenu štete u skladu s Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Prihvatljivi troškovi obnove poljoprivrednog potencijala su sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja te opći troškovi (to su troškovi izrade potrebne dokumentacije, konzultanata i dr., do 10% ukupnih troškova).

Na Natječaj se mogu prijaviti svi korisnici bez obzira na tip nepogode koja je narušila njihov proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.).Predviđeni iznos Natječaja je 150.000.000 kn uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100 posto prihvatljivih izdataka. Važno je naglasiti da je moguća isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava, a osnovni preduvjet provođenja ove mjere je da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu.

Isplata prije proljetnih radova

Zahtjev za potporu sastoji se od dva dijela. Prvi dio zahtjeva za potporu podnosi se u AGRONET-u od 2. listopada od 12:00 sati do 1. prosinca 2017. godine do 12:00 sati, a drugi dio zahtjeva najkasnije u roku od 8 mjeseci od dana sklapanja ugovora o financiranju.

Prošli tjedan održane su radionice za potencijalne korisnike u četiri dalmatinske županije. Ovaj tjedan održat će se radionica za LAG-ove kako bi se i oni uključili u pomoć stradalim poljoprivrednicima pri sastavljanju prijava, a uskoro će se radionice održati i u drugim županija koje su zabilježile elementarne nepogode.

"Osigurali smo 150 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog zemljišta, izgradnju uništenih objekata, nabavu životinja, bilja i mehanizacije stradalih u elementarnoj nepogodi. Prošlotjedne radionice posjetilo je stotinjak potencijalnih korisnika, a stručnjaci Savjetodavne službe od ranije su na terenu i informiraju poljoprivredne proizvođače. Administracija je spremna odraditi prijave u rekordnom roku pa isplatu planiramo prije proljetnih radova. Vremena za prijavu je dovoljno, prijave se podnose do 1. prosinca", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Detaljne informacije o Natječaju pogledajte ovdje.

Na internetskim stranicama Agencije i Ministarstva objavljena je Uputa u kojoj su navedeni svi zahtjevi i uvjeti kao i primjeri dobre prakse. Uputu možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.

Brošuru "Kako financirati obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnom nepogodom" pogledajte ovdje.

Foto: Bigstockphoto/kirisa99


Dokumenti


Tagovi

Podmjera 5.2. Natječaj Obnova poljoprivrednog potencijala Ruralni razvoj Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]