Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 31.12.2022. 18:00

EU će milijune eura utrošiti za promociju poljoprivrede u 2023.

Sredstva su namijenjena promicanju proizvoda i kampanjama. Kada je prijava projekata?

Foto: Vedran Stapić
  • 1.476
  • 59
  • 0

Europska komisija odobrila je radni program politike promocije za 2023. koji doprinosi postizanju političkih prioriteta za period 2019.-2024., posebno strategije "Od polja do stola" (From Farm to Fork). Za financiranje promotivnih aktivnosti održivih i visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, ali i širom svijeta, bit će izdvojeno 185,9 milijuna eura.

Od odabranih projekata se očekuje da će naglasiti i favorizirati proizvode koji su u skladu s ciljevima kao što su održivost poljoprivrede EU, unaprjeđenje dobrobiti životinja i promoviranje potrošnje svježeg voća i povrća, te zdrave i održive prehrane. Iznosi dostupni za odabrane kampanje u narednoj godinu, gotovo su jednako podijeljeni za promocije na unutrašnjem tržištu EU i u trećim zemljama, sa 83,3 milijuna eura, odnosno 83,1 milijun eura.

Više od 19 mil. eura namijenjeno za promociju svježeg voća i povrća

Zemlje i područja s visokim potencijalom rasta, izvan EU, identiificirani su kao glavni ciljevi promocije. To se odnosi na Kinu, Japan, Južnu Koreju, Singapur, Sjevernu Ameriku. Nove tržišne prilike za europske izvoznike mogu predstavljati Novi Zeland i Australija. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jedno od glavnih izvoznih tržišta, apsorbirajući 25 posto izvoza EU27.

Kampanje o informiranosti potrošača

Kampanje će informirati potrošače o različitim EU shemama kvalitete i oznakama, poput geografske. Također, ekološki proizvodi će imati koristi od dodijeljenih sredstava, u iznosu do 28 milijuna eura, kako bi se povećala potražnja za njima, što se realizira u skladu s akcijskim planom za ovu proizvodnju.

Sa dodatnih 36 milijuna eura bit će podržana promocija održivih poljoprivrednih praksi korisnih za klimu, okoliš i dobrobit životinja od strane europskih potrošača i potrošnju održivo proizvedenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Koje tri države EU su glavni proizvođači voća?

Više od 19 milijuna eura bit će posebno namijenjeno za promociju svježeg voća i povrća kako bi se potakla zdravija i uravnotežena prehrana. Tako bi se pomoglo sektoru da se suoči sa stalnim izazovima kao što su smanjenje potrošnje i izvoza i slaba pregovaračka pozicija. Promotivne aktivnosti usmjerene na potrošače na unutrašnjem tržištu trebaju se odnositi i biti u skladu sa smjernicama o prehrani ciljane države članice.

Podnošenje prijedloga u siječnju 2023.

Europska izvršna agencija za istraživanje će pozive za podnošenje prijedloga za nadolazeće kampanje objaviti u siječnju 2023. godine. Različite organizacije imaju pravo prijave za financiranje. To su trgovačke, organizacije proizvođača i poljoprivredno-prehrambene grupe odgovorne za promotivne aktivnosti. 

"Jednostavne" programe može podnijeti jedna ili više organizacija iz iste zemlje EU, dok će "Multi" programi dolaziti iz najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice, ili iz jedne ili više europskih organizacija.

Kako će izgledati poljoprivreda EU idućih deset godina?

Promotivne kampanje o poljoprivrednim proizvodima EU osmišljene su da otvore nove tržišne mogućnosti za farmere u EU i širu prehrambenu industriju, kao i da im pomognu u izgradnji postojećeg poslovanja. Osim povećanja održive proizvodnje i potrošnje poljoprivrednih proizvoda, promotivna politika također podržava održivi oporavak poljoprivredno-prehrambenog sektora EU u teškom ekonomskom kontekstu.


Tagovi

Kampanja Projekti Europska komisija Promotivne aktivnosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo