Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 26.04.2022. 12:00

EK odobrila 836 milijuna eura posebne pomoći Poljskoj zbog visokih cijena gnojiva

Prihvatljivi korisnici će imati pravo na pomoć do 107 eura po hektaru poljoprivrednog zemljišta i do 53,5 eura po hektaru travnjaka i pašnjaka

Foto: Depositphotos/AlgimantasB
  • 299
  • 80
  • 0

Poljska Vlada i Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača još su u siječnju ove godine zatražili pomoć u smanjenju cijena gnojiva za poljoprivrednike, a apel su uputili i povjereniku Europske komisije za poljoprivredu, Januszu Wojciechowskom, svom sunarodnjaku. 

Tri mjeseca kasnije, 19. travnja EK je odobrila poljsku shemu u vrijednosti 836 milijuna eura za potporu poljoprivrednom sektoru. 

Pomoć ograničena na 50 ha po farmi

Riječ je o potpori u obliku izravnih bespovratnih sredstava, a mjera je namijenjena onima koji su pogođeni povećanjem troškova nabavke gnojiva uzrokovanim ratom u Ukrajini, trenutačnom geopolitičkom krizom i povezanim sankcijama.

Prihvatljivi korisnici će imati pravo na pomoć do 107 eura po hektaru poljoprivrednog zemljišta i do 53,5 eura po hektaru travnjaka i pašnjaka. Pomoć je ograničena na 50 ha po farmi, a neće prelaziti 35.000 eura po korisniku te će biti isplaćena do kraja godine. 

U tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će gotovo svi poljoprivrednici podnijeti zahtjeve za subvencije. "Bit će puno prijava. Očekujemo da će više od milijun farmi predati zahtjeve", izjavio je resorni ministar Henryk Kowalczy

Što s drugim zemljama? 

Legitimno pitanje koje postavljaju poljoprivrednici iz drugih EU zemalja je mogu li i oni dobiti slične subvencije. U pravilu, mogle bi dobiti posebnu pomoć sličnu Poljskoj, pod uvjetom da su to zatražile od EK, navodi agrarheute.

Pišu da EK predviđa tri opcije u okviru posebne državne pomoći, a kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Prva su bespovratna sredstva pojedinačnih poljoprivrednih gospodarstava do 35.000 eura u sektorima poljoprivrede, ribarstva i akvakulture. Druga opcija je potpora likvidnosti u obliku državnih zajmova i niskih troškova zajmova. Treća su subvencije za kompenzaciju povećanih cijena energije. 

Treba podsjetiti i da je u ožujku predstavljen set mjera pomoći poljoprivrednom sektoru. One predviđaju izvanrednu mjeru pomoći poljoprivrednom sektoru u iznosu od 500 milijuna eura, korištenje zemljišta na ugaru za ispašu ili proizvodnju usjeva, povećanje razine avansnih plaćanja, privatno skladištenje svinjskog mesa i privremeni krizni okvir za državnu pomoć za poljoprivredno-prehrambeni sektor.


Tagovi

Cijena gnojiva Potpora Europska komisija Bespovratna sredstva Henryk Kowalczy Subvencije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.