Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 19.11.2021. 15:00

EK odobrila: 171 milijun kuna za potporu primarnim proizvođačima u stočarstvu

Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 1.393
  • 93
  • 2

Europska komisija odobrila je hrvatski program vrijedan 171 milijun kuna za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa. 

"Utvrđeno je kako je riječ o programu u skladu s uvjetima u okviru Privremenog okvira državne potpore te da su predložene mjere nužne, prikladne i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u stočarstvu u Hrvatskoj", stoji u priopćenju resornog Ministarstva. 

Navedeni paket pomoći stočarstvu ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave Covid-19.

Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

"Znajući koliko je trud i rad stočara intenzivan, a stočarstvo važna grana za hrvatsko gospodarstvo pogođena višestrukim udarima, zahvaljujući uspješnim pregovorima s Europskom komisijom dobili smo polugodišnje produljenje Privremenog okvira uz proporcionalni rast iznosa maksimalnih iznosa potpora, a uz navedenih 171 milijun kuna pomoći stočarstvu, povećana su i sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Također, uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu.

"U trenutačnim okolnostima pandemije i tržišnih poremećaja fokusirani smo na očuvanje hrvatskog stočarstva te iznalazimo sredstva za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva", poručila je.


Tagovi

Sektor stočarstva Covid-19 Potpore Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚