Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 06.10.2021. 08:30

EK: Odobren hrvatski program za potporu sektoru peradarstva

Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Depositphotos/capa34
  • 378
  • 37
  • 0

Europska komisija odobrila je hrvatski program za bespovratne potpore poduzećima u sektoru peradarstva koja su pogođena pandemijom koronavirusa, vrijednom 2,7 milijuna eura (20 milijuna kuna), priopćeno je u utorak iz EK. 

Potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa, navodi se u priopćenju.

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja, dok će se iznos potpore po korisniku izračunati na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020., navodi se dalje.

Komisija je utvrdila da je taj hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Konkretno, potpora neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225.000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica; a dodijelit će se najkasnije do 31. prosinca 2021.

EK je zaključila da je ta mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru te je odobrila taj program u skladu s pravilima EU o državnim potporama, zaključuje se u priopćenju.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. Potpora za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi će se dodijeliti prihvatljivim korisnicima prema broju zaklanih kljunova evidentiranih u sustavu VETIS u periodu od 1.4. do 31.12.2020. godine, a potpora za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase dodijelit će se prihvatljivim korisnicima prema količini proizvedenih jaja evidentiranih u sustavu VETIS u istom periodu.  

Maksimalan iznos potpore iznosi 1,8 milijuna eura po klaonici te 225 tisuća eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica, a dodijelit će se najkasnije do 31. prosinca 2021.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Potpora Sektor peradarstva Proizvodnja jaja Klaonice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]