Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG
  • 16.09.2018. 12:00

Druga godina Agroyouth projekta LAG-a More 249, jačanje interesa mladih za bavljanje poljoprivredom

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedna predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG More 249.

Foto: LAG More 249
  • 244
  • 12
  • 0

U okviru Programa lokalnog razvoja Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj je, u siječnju 2013. godine, potpisan sporazum između UNDP-a i Šibensko-kninske županije s ciljem osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG) za područje općina Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati, Primošten i Rogoznice, grada Vodica te naselja grada Šibenika: Grebaštice, Žaborića, Jadrtovca, Brodarice, Krapnja, Zlarina, Kaprija, Žirja, Zatona i Rasline. Ured LAG-a započeo je s radom u svibnju 2014. godine.

U svibnju 2017. godine Općina Primošten izlazi iz sastava LAG More 249 te LAG područje obuhvaća sedam jedinica lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije koju čine obalni pojas i otoci te manji dio zaleđa. Broj stanovništva, prema popisu iz 2011. godine, iznosio je 26.236 stanovnika. Prosječna gustoća naseljenosti LAG-a iznosi 54.56 stanovnika na km2.

Agroyouth second edition

Lokalna razvojna strategija LAG-a usvojena je u ožujku 2016. godine, temeljem koje je dobivena Odluka o dodjeli sredstava u iznosu od 6.488.128,71 kuna za njezinu provedbu. Dana 22. ožujka 2018. raspisan je prvi LAG natječaj za tip operacije 1.1.4. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava na kojem je šest prijavitelja dobilo Odluku o odobravanja projekata. Početkom listopada planira se raspisivanje natječaja u kojem su prijavitelji jedinice lokalne samouprave i to za tip operacije 2.1.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

LAG More 249 drugu godinu za redom provodi projekt u okviru programa ERASMUS pod nazivom AGROYOUTH second edition. Cilj projekta je jačanje interesa nezaposlenih mladih osoba za bavljenje poljoprivredom i razvoj vlastite proizvodnje. Ove godine projekt će okupiti 36 mladih iz Makedonije, Italije, Rumunjske, Turske, Bugarske i Hrvatske koji će u Tisnom sudjelovati na radionicama na kojima će raspravljati o ruralnom razvoju, poljoprivredi i pokretanju vlastite poljoprivredne proizvodnje. Kako bi pomogli svojim članovima u edukacijama, prošle godine LAG More 249 je sufinancirao edukacije u poljoprivredi. Tako je osam članova LAG-a uspješno završilo tečajeve iz područja maslinarstva i pčelarstva. Tijekom ove godine nastavlja se sufinanciranje tečajeva za koje članovi pokažu interes.

Promocija domaćih proizvoda

S ciljem promoviranja domaćih proizvoda i obogaćivanja turističke ponude na svom području, četvrtu godinu LAG organizira sajmove domaćih proizvoda i na taj način pomaže malim proizvođačima: poljoprivrednim gospodarstvima, domaćim radinostima i obrtima u plasiranju njihovih proizvoda i rukotvorina. Svojim aktivnostima i prijavama na natječaje domaćih donatora, LAG More 249 radi na promociji suhozida i kulturne baštine te je tako malim sredstvima dobivenim na natječaju NP Krka, a uz suradnju s Muzejem grada Šibenika izradio suvenir otoka Baljenca čija je posebnost suhozida koji se u ukupnoj dužini od 23 km protežu na svega 1,4 ha površine.

Cilj projekta bio je osvijestiti lokalnu zajednicu o važnosti kulturne baštine i njenom očuvanju. Posebnost otoka Baljenca možete pogledati ovdje. Osim ovog projekta, LAG je proveo dvije građanske akcije odobrenim sredstvima Zaklade Kajo Dadić, a trenutno su u provedbi tri projekta odobrena od NP Krka, Šibensko-kninske županije, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ina – zeleni pojas. U travnju 2019. godine LAG More 249 i Općina Tisno je suorganizator 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Više o radu i projektima LAG-a More 249 možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG LAG More 249 Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/