Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 29.04.2021. 16:30

Donesen Program potpore, proizvođačima tovnih svinja tri milijuna kuna

Uz Program potpore proizvođačima tovnih svinja, Vlada je izmijenila i Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Foto: Depositphotos/vladacanon
  • 390
  • 171
  • 0

Vlada je u četvrtak donijela Program potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, vrijedan tri milijuna kuna.

"To je treći interventni program potpore sektoru svinjogojstva u vrlo kratkom vremenu, a cilj mu je pružanje financijske pomoći proizvođačima koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom suočili s velikim i trajnim poteškoćama u poslovanju", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za potporu je, objašnjava, prihvatljivo do 750 grla tovnih svinja po prihvatljivom korisniku koja su isporučena s farmi upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) te izručena u registrirane objekte za klanje papkara.

"Time se omogućuje potpora prioritetno malim i srednjim proizvođačima, omogućuje praćenje sljedivosti i stvaranje dodane vrijednosti u Hrvatskoj", naglasila je ministrica.

Provedbom programa sanirat će se gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave Covid-19, čime će se zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Za sektor vina 83,2 milijuna kuna

Vlada je izmijenila i Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., a ukupna sredstva za 2021. predviđena su u iznosu od 83,2 milijuna kuna.

Izmjenama i dopunama tog programa omogućuje se nastavak provedbe kriznih mjera "destilacija vina u kriznim slučajevima" i "potpora za krizno skladištenje vina" do 15. listopada, kao i dodatno odobravanje povećanog intenziteta potpore za sve mjere do 15. listopada ove godine.

Za mjeru "destilacija vina u kriznim slučajevima" ukupna sredstva od 10 milijuna kuna dodjeljuju se kao potpora za destilaciju dva milijuna litara vina, a iznos je okvirno pet kuna po litri vina ovisno o volumnom postotku alkohola u vinu.

Isti iznos od 10 milijuna kuna omogućuje se za kriznu mjeru "potpora za krizno skladištenje vina", i to za četiri milijuna litara vina u trajanju do 60 dana.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Program potpore Proizvođači tovnih svinja Covid-19 Destilacija vina Skladištenje vina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]