Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za poljoprivredu
  • 12.04.2016. 07:30

Do 2018. iznos poticaja i do 380 eura po hektaru!

Aktualni proračun Republike Hrvatske za 2016. u usporedbi s prethodnim, predstavlja određeno povećanje sredstava za poljoprivredu. Struktura pokazuje da predviđeni iznos za izravna plaćanja čini gotovo 33 posto ukupnog proračuna koji je predviđen za poljoprivredu.

Foto: DLeonis/bigstockphoto.com
  • 11.557
  • 216
  • 0

Željko Burazović, pročelnik županijskog UO za poljoprivredu ističe kako je aktualni proračun od 6,829 milijardi kuna Ministarstva poljoprivrede, u usporedbi sa proračunom 2015. godine, koji je iznosio 6,583 milijardi kuna, povećan za 3,7%.

"Sama struktura proračuna pokazuje stanovite indikativne stvari. Činjenica koju nismo mogli ne primijetiti je pozicija iznosa izravnih plaćanja, odnosno poticaja ili mjera prvoga stupa planirana za 2016. godinu planirana sa iznosom 2,248 milijardi kuna", ističe Burazović.

Izravna plaćanja za 2016. godinu manja su u odnosu na prošlu godinu za oko 22%, odnosno gotovo 630 milijuna kuna.

Očekuje se veći iznos sredstava za poljoprivredu

"Ovogodišnji iznos izravnih plaćanja je nešto veći iznos u odnosu na prošlu godinu", tvrdi pročelnik.

Ističe kako poljoprivrednici neće biti zakinuti, već će iznos potpora za ovu 2016. godinu biti čak i nešto veći u odnosu na prethodnu, jer tome treba dodati i predujam od 750 milijuna kuna isplaćen na kraju 2015.

"Na temelju podnešenih zahtjeva i nominalnih iznosa izravnih plaćanja, koji danas iznosi 2.300 kuna/hektaru, napravljena je aproksimacija od 2,828 milijardi kuna, uvećano je za 750 milijuna realiziranih tijekom 2015. godine. Na temelju podnešenih zahtjeva do 31.05. prošle godine, na bazi 2.300 kn/ha, trebalo bi biti dostatno u odnosu na planirana sredstva."

Razloga za optimizam ima

"Projekcija za 2018. godinu iznosi 2,895 milijardi kuna, i u sustav poticaja će se u dvije godine upisati još barem 10% slobodnih površina, one koje prema aktualnom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu treba putem instituta javnog natječaja upisati, odnosno doći do njegovih posjednika. Iznos poticaja bi se trebao popeti do 380 eura - što je oko 2.800 kn/ha To je aktualni iznos poticaja u zemljama EU, a primjer je nama najbliža Slovenija, koja nakon petogodišnjeg članstva dobije poticaje nešto veće nego hrvatski poljoprivrednici", ističe Burazović.

Povećan iznos sredstava za poljoprivredu u 2016. godini!

Brodsko-posavska županija sudjeluje s oko 7% u povlačenju novaca iz proračuna namijenjenog za potpore poljoprivrednicima. "Naša dugogodišnja statistika na bazi relevantnih podataka potvrđuje da je Brodsko-posavska županija uvijek u Hrvatskoj među prvih sedam županija u povlačenju tog novca", govori Burazović.

"U tih 750 milijuna kuna koje je isplaćeno poljoprivrednicima kroz izravna plaćanja, oko 80% je bilo iz EU omotnice."

Najavljene zemljišne reforme

Zemljišna reforma, prema najavama ministra, ide dalje, otkriva Burazović. "Jedna reforma zemljišne politike, uz fiskalno i parafiskalno rasterećenje poljoprivrede i značajna potpora u udruživanju proizvođačke organizacije, prioritetni su ciljevi novog kabineta ministarstva poljoprivrede", ističe Burazović te nastavlja:

"Od 15.08.2016. godine, na području Brodsko-posavske županije imamo dobru ekipu od sedam djelatnika, vrhunski informatički educiranih, koji su dobro opremljeni i koji će servisirati zahtjeve naših poljoprivrednika, a u cilju raspisivanja novih natječaja i stavljanja u funkciju ovih preostalih 20-tak tisuća hektara na području Brodsko-posavske županije, koje traže svoje nove zakupoprimce."

Uskoro bi trebali započeti prvi pripremni radovi na izgradnji prvog pilot projekta navodnjavanja na području Općine Davor, kome je vlasnik Brodsko-posavska županija.

Foto: DLeonis/bigstockphoto.com


Tagovi

Poticaj Potpore Proračun Ministarstvo poljoprivrede Brodsko-posavska županija Izravna plaćanja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]