Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sustav potpora
  • 30.11.2022. 12:00

Damir Kovačić: Hrvatska je jedna od država EU s najnepravednijim sustavom isplate potpora

U poljoprivredu se slilo mnogo novaca, ali je on završio u velikim sustavima. Zapravo se i radi sve kako bi se zadržalo postojeće stanje, upozorava prof.dr.sc. Damir Kovačić.

Foto: Marinko Petković
  • 4.442
  • 451
  • 0

Cijelo vrijeme ističemo važnost obiteljskog gospodarstva, a ustvari smo jako malo učinili da ono postane konkurentno, smatra Damir Kovačić, profesor na Zavodu za marketing poljoprivrednih proizvoda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Kada bi OPG-ovi bili konkurentniji, govori, iseljavanje bi bilo manje, posebice iz Slavonije, Banovine i Like.

Otkada smo ušli u Europsku uniju, ističe, u poljoprivredu se slilo mnogo novaca. To je bila velika prigoda za povećanje konkurentnosti srednjih i malih poljoprivrednih gospodarstava i povećanje kvalitete života u ruralnom prostoru. Međutim, taj novac većinom je otišao velikim sustavima i “novim poljoprivrednicima“.

Nepravedni sustav

Hrvatska je jedna od država EU koje imaju najnepravednji sustav isplate poticaja u Europi, upozorava profesor i dodaje da gotovo trećinu potpora dobiva svega 6,5 posto najvećih gospodarstava.

"Usprkos deklarativnom zauzimanju za srednja i mala gospodarstva, Hrvatska se protivi prijedlogu europske uredbe kojom bi se u novom programskom razdoblju izravna plaćanja po gospodarstvu ograničila na 100.000 eura i zastupa vlastiti model raspodjele poticaja“, negoduje. Pojašnjava da se zapravo radi sve kako bi se zadržalo postojeće stanje.

Žalosti ga što je veliki dio poticaja, prvenstveno novac iz mjera ruralnog razvoja otišao tzv. novim poljoprivrednicima, poduzetnicima iz drugih sektora - građevine, advokature, financijskog biznisa i ostalih – koji su u poljoprivredu ušli prvenstvno zbog visokih potpora. Sustav im je to omogućio nakon svega jedne do dvije godine bavljanja poljoprivrednom proizvodnjom.

Novi vlastelini

Uz nepravednu raspodjelu poticaja, skreće pažnju i na veliki problem raspodjele državnog zemljišta. Naglašava da u pet slavonskih županija svega 2,07 posto poljoprivrednih gospodarstava, njih 763, raspolaže s više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno ukupno ta gospodarstva raspolažu s 41,63 posto svih zemljišnih površina.

"Slavonija je dobila 'nove vlasteline' koji imaju stotine, neki i tisuću hektara zemlje, i koji samo na poticajima dobiju stotine tisuća eura godišnje. Naravno, do državnog zemljišta se uglavnom dolazilo uz pomoć politike“, govori.

Po njegovu mišljenju, dosadašnji model upravljanja poljoprivredom pokazao se promašenim. Smatra da nikada zapravo nije niti postojao koherentan sustav agrarne politike, već su se mjere poljoprivredne politike krojile ad hoc prema interesu utjecajnih skupina.

U zadnje 32 godine, kaže, na poticanje poljoprivrede potrošeno je milijarde hrvatskih i europskih novaca, a rezultati su porazni. Hrvatska je deficitarna gotovo sa svim važnijim poljoprivrednim proizvodima, a proizvodnja mlijeka - jedna od osnovnih grana poljoprivrede, gotovo je nestala. Ne manje važno po njemu je i to što je veliki dio ruralnog prostora demografski devastiran.  

Ima li nade?

"Ima li nade za hrvatsku poljoprivredu i ruralni prostor? Može li se povećati konkurentnost srednjih i malih poljoprivrednih gospodarstava i kvaliteta života u ruralnom prostoru? Uz pravedniju raspodjelu poticaja i zemljišta, ima. Treba podržati diverzifikaciju dohotka i zaposlenosti kao što su primjerice uzgoj radno intenzivnih kultura, prerada na gospodarstvu, agroturizam i drugo“, smatra.

U Europi postoji veliki broj srednjih i malih gospodarstva na kojima ljudi dobro živi od poljoprivredne proizvodnje i dopunskih djelatnosti, posebice u Austriji, Italiji, Sloveniji, nekim dijelovima Francuske i Španjolske. Za razliku od Hrvatske, ističe Kovačić, u tim zemljama poljoprivrednici imaju veliku stručnu podršku od strane savjetodavne službe, komora, visokoškolskih ustanova, znanstvnenih instituta i ostalih.

Zadruge, proizvođačke organizacije i drugi oblici kooperacije olakšavaju manjim gospodarstvima pristup tržištu i promociju njihovih proizvoda, nastavlja. Dodaje da države kroz sustav poticaja dodatno nagrađuju isporuku društveno korisnih usluga kao što su očuvanje okoliša, oblikovanje krajobraza, povećanje bioraznolikosti ili dobrobit životinja.


Tagovi

Damir Kovačić Potpore Isplata Izravna plaćanja


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]