• Prva rata
  • 03.02.2021. 10:45

Čekate isplatu prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera? Evo što kažu kad kreće

Isplaćena sredstva bit će obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

Foto: Bigstock/ Artush
  • 7.628
  • 414
  • 0

Isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja započinje u srijedu 17. veljače 2021. godine u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijardi kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Isplaćena sredstva, navode, bit će obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

"U prvoj rati isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, mliječne krave, očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara“, pojašnjavaju.

Također će biti isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja "Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima" (Mjera 13) i "Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja" (M10.1.9).

U ožujku i travnju započinje isplata potpora za Mjeru 10 "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene",  M14 "Dobrobit životinja", M11 "Ekološki uzgoj (mjera 11.)" te Proizvodno vezanu potporu za tov junadi. 

Podsjećaju, u studenom 2020. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,6 milijarde kuna što je gotovo 300 milijuna kuna više nego godinu prije. Također, tijekom siječnja je isplaćeno 93 milijuna kuna potpore za izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja za područja koja su pogođena katastrofalnim potresom i poplavama.  

"Kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2020. godini", poručuju.

Zaključno, u završnom dijelu odobravanja isplate slijedi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 100 milijuna kuna.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Isplata Prva rata Izravna plaćanja IAKS mjere


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.