Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 12.01.2021. 16:00
  • Sisačko-moslavačka, Sisak, Petrinja

Isplaćeno 93 milijuna kuna potresom pogođenim područjima

U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uspostavili su kontakt s 2.900 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Foto: Dražen Stojanović
  • 1.212
  • 223
  • 0

Poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu ukupno je isplaćeno 93 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju, u prvim tjednima 2021. godine isplaćena su, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine.

Gospodarstva će se obnavljati uz mjere Programa ruralnog razvoja koje su namijenjene upravo saniranju posljedica elementarnih nepogoda i ovakvih prirodnih katastrofalnih događaja. "U žurnoj je izradi novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja koji izlazi u veljači, a sredstvima će se obnavljati stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti, pojednostavljenom i ubrzanom procedurom", stoji u priopćenju.

Premješteno 271 grla stoke s 41 PG-a

U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uspostavili su kontakt s 2.900 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je 1.350 i fizičko obiđeno na terenu, kako bi se preliminarno utvrdili obujam i vrsta štete na poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupno je posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

Prilikom kontakta i obilaska terena ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.208 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod njih 172, na proizvodnim površinama kod 45, kao i problemi sa smještajem stoke pa je tako osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a.

Mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom, a ističe se stočna hrana, mlijeko i svježa riba. Uspostavljena je i partnerska suradnja s poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenih u Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri HGK i Hrvatskim šumama, koji će donirati svoje proizvode za sanaciju, obnove i opremanje oštećenih objekata. "Kroz sustav prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji do sada je zaprimljeno 270 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je poljoprivrednicima u potrebi razdijeljeno 155 tona", ističu iz Ministarstva.

Pakirni centar i redovan otkup - pomoć poljoprivrednicima sa stradalih područja

Dodatno, sukladno dojavama s terena od savjetnika iz Uprave za stručnu podršku i HAPIH-a ili od samih uzgajivača stoke o problemima u trženju proizvodima stočarstva, Ministarstvo spaja poljoprivrednike s predstavnicima mesne i mliječne industrije s ciljem rješavanja problema i pronalaženja rješenja po poštenim tržišnim cijenama - kupnju proizvoda, uključivanje proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl.

Vučković: Ne prodavajte svoju stoku

Također, realiziran je otkup 78 grla svih vrsta stoke (8 teladi, 22 utovljene junadi, 7 krava, 11 utovljenih svinja, 21 odojak i 9 janjadi), a posredovano je i u otkupu koja će se obaviti u naredna dva dana za 36 grla (14 teladi, 10 junica, 9 krava i 3 juneta).

"Poručujem poljoprivrednicima pogođenih područja da ne odustaju, da će im se pružiti sva potrebna pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Svjesna je i sama razmjera katastrofe i upravo zbog toga su, kako tvrdi djelatnici Ministarstva poljoprivrede kontinuirano na terenu i na raspolaganju poljoprivrednicima u potrebi.

Također, naglasila je ljudima da ne prodaju svoju stoku, a ako imaju problema s hranom ili držanjem da se obrate Ministarstvu. 


Tagovi

Ruralni razvoj Isplate Potres Pogođena područja Donacije Prodaja stoke Oštećenja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰