Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 05.07.2016. 13:04

APPRRR: Potpore su isplaćene do 30. lipnja!

Naravno, uvijek postoji nekolicina korisnika potpora kojima potpora nije isplaćena zbog nepravilnosti koje je Agencija utvrdila tijekom kontrole njihovih zahtjeva za potporu, stoji u odgovoru Agencije za plaćanja.

Foto: veremeev/Bigstockphoto
  • 8.249
  • 433
  • 0

"Isplate izravnih plaćanja, odnosno IAKS potpore koje se financiraju iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi su završene 30. lipnja. Ukupno je do danas isplaćeno 3,2 milijarde kuna za proizvodnu 2015. godinu. Preostaje još za isplatiti oko 200 milijuna kuna za potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a koje se odnose na Mjeru 10 - poput potpore za očuvanje zaštićenih životinja te Mjere 13 - plaćanja područja s prirodnim ograničenjima."

Odgovor je to Agencije za plaćanja u poljoprivredi koja je ovih dana zatrpana pitanjima gdje su zapele isplate. Naime, dio proizvođača tvrdi da ih još nije dobio, dok drugi smatraju da su prilikom isplate zakinuti za 40% iznosa. Međutim, Agencija tvrdi drugačije.

"Naravno, uvijek postoji nekolicina korisnika potpora kojima potpora nije isplaćena zbog nepravilnosti koje je Agencija utvrdila tijekom kontrole njihovih zahtjeva za potporu", naglašavaju u Službi za odnose s javnošću i informiranje Agencije.

Isplate prema novom sustavu potpora

Kada je riječ o iznosima potpora, objašnjavaju, one se od ove godine isplaćuju prema potpuno drugačijem sustavu potpora, slijedom reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU. Prema novom sustavu, isplate se temelje na pravima na plaćanja, koje je Agencija za plaćanja izračunala za svakog korisnika izravne potpore.

Obračun izravnih plaćanja obavljen je na vrijeme. Štoviše, prvi put u povijesti isplate potpora - isplaćen je predujam poljoprivrednicima u istoj proizvodnoj godini, a druga rata potpore započela je dva mjeseca ranije nego prethodnih godina, zaključuju iz APPRRR.

"Kod izračuna vrijednosti prava razlikuje se početna vrijednost prava na plaćanja i stvarna godišnja vrijednost prava u razdoblju 2015.-2019. godine u kojem se primjenjuje konvergencija (ujednačavanje svih prava na plaćanja). Početna vrijednost prava na plaćanje izračunava se na temelju ostvarenih izravnih plaćanja pojedinog poljoprivrednika u 2014. godini te se množi sa fiksnim postotkom (koji je jednak za sve poljoprivrednike), a taj se broj onda dijeli s brojem hektara u 2015. godini. Rezultat te formule (koju je propisala EU) je početna vrijednost prava na plaćanje za 2015. godinu za svakog poljoprivrednika", opisuju postupak.

Nadalje, kažu iz APPRRR-a, početna vrijednost prava uspoređuje se s prosječnom nacionalnom vrijednošću koja za 2015. godinu iznosi 168 eura (osnovno plaćanje), a potom se ona konvergira (ujednačava) na dva načina:

  • Prava manje vrijednosti (ona ispod 168 eura) postupno se povećavaju kroz 5 godina, tako da u 2016. godini ona iznose najmanje 60% od prosječne nacionalne vrijednosti.
  • Prava veće vrijednosti (ona iznad 168 eura) postupno se smanjuju kroz 5 godina (proporcionalnim modelom kojega je odabrala RH) odnosno vrijednost se umanjuje za onoliko koliko je dovoljno da bi se zadovoljile potrebe korisnika koji su ispod nacionalnog prosjeka.

Izračun vrijednosti prava i prikaz konvergencije vrijednosti do 2019. godine Agencija je napravila za svako poljoprivredno gospodarstvo i nalazi se u AGRONET-u.

Potpora se za svakog poljoprivrednika izračunava zasebno

"Ponavljamo da je riječ o potpuno drugačijem sustavu obračuna potpora - nema više fiksnog iznosa po hektaru, nego se za svakog poljoprivrednika izračunava zasebno. Vrijednost prava se odnosi samo na osnovno plaćanje, ali uz osnovno isplaćuje se još i zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje te potpora mladim poljoprivrednicima, kao i proizvodno vezana potpora (šećerna repa, povrće, voće i krmni usjevi)", naglašavaju.

Također, dodaju da je Europska komisija zbog prijelaza na novi sustav ZPP potpora i poteškoća s kojima se kod obračuna potpora suočavaju agencije za plaćanja, svakoj zemlji članici EU omogućila produljenje roka isplate i nakon 30.lipnja, ali Hrvatska to nije zatražila jer nije bilo potrebe zato što je Agencija za plaćanja obračun izravnih plaćanja obavila je na vrijeme.

"Štoviše, po prvi put u povijesti isplate potpora - isplaćen je predujam poljoprivrednicima u istoj proizvodnoj godini, a druga rata potpore započela je dva mjeseca ranije nego prethodnih godina", zaključuju u APPRRR.

Foto: veremeev/Bigstockphoto


Tagovi

Agencija za plaćanja Isplata potpora Novi izračun Izravna plaćanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]