Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 04.01.2021. 11:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Apel bankama: ne stopirajte isplatu potpora poljoprivrednicima s pogođenih područja

Ovaj tjedan kreće i žurna isplata izravnih plaćanja, a HPK je uputila apel bankama da se solidariziraju s pogođenim poljoprivrednicima i ne vrše bilo kakve obustave isplata potpora po bilo kojoj osnovi.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)
  • 912
  • 375
  • 0

Od 587 do sada kontaktiranih poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenih potresom, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, sa šest gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce. 

Najnoviji su to podaci Ministarstva poljoprivrede čiji timovi Uprave za stručnu podršku i HAPIH-a obilaze poljoprivrednike na pogođenim područjima kako bi se čim prije utvrdio obuhvat šteta i potreba na terenu te promptno pružila pomoć. 

"Pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih“, navela je ministrica Marija Vučković te naglasila da će se vrlo brzo izraditi i programi potpore za drvoprerađivače. 

Podsjećamo, ovaj tjedan kreće prijevremena isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava stradalih u potresima, ali i poplavama na vrgoračkom području. 

Vučković: Ide isplata izravnih potpora za 14.000 OPG-ova

Hrvatska poljoprivredna komora, pak, uputila je apel bankarskom sektoru da se solidarizira s poljoprivrednicima koji su nastradali u katastrofalnom potresu koji je pogodio područje oko Siska, Petrinje i Gline, te da ne vrše bilo kakve obustave isplata potpora (po bilo kojoj osnovi - krediti, ovrhe, različite naknade i dr.), koje će pogođenima žurno sjesti ovih dana na račun. 

"Naši poljoprivrednici spremni su ispunjavati svoje redovne obveze, a naš je apel da se banke sada solidariziraju i da imaju više senzibiliteta prema nastradalim i njihovom poljoprivrednom potencijalu, zbog čega bi svaka obustava ili naplata troškova u ovom trenutku bila loša za poslovanje i nedopustiva", poručio je predsjednik Komore, Mladen Jakopović.


Tagovi

Potres Potpore Apel Izmještanje stoke Marija Vučković Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).