Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 04.01.2021. 11:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Apel bankama: ne stopirajte isplatu potpora poljoprivrednicima s pogođenih područja

Ovaj tjedan kreće i žurna isplata izravnih plaćanja, a HPK je uputila apel bankama da se solidariziraju s pogođenim poljoprivrednicima i ne vrše bilo kakve obustave isplata potpora po bilo kojoj osnovi.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)
  • 875
  • 375
  • 0

Od 587 do sada kontaktiranih poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenih potresom, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, sa šest gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce. 

Najnoviji su to podaci Ministarstva poljoprivrede čiji timovi Uprave za stručnu podršku i HAPIH-a obilaze poljoprivrednike na pogođenim područjima kako bi se čim prije utvrdio obuhvat šteta i potreba na terenu te promptno pružila pomoć. 

"Pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih“, navela je ministrica Marija Vučković te naglasila da će se vrlo brzo izraditi i programi potpore za drvoprerađivače. 

Podsjećamo, ovaj tjedan kreće prijevremena isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava stradalih u potresima, ali i poplavama na vrgoračkom području. 

Vučković: Ide isplata izravnih potpora za 14.000 OPG-ova

Hrvatska poljoprivredna komora, pak, uputila je apel bankarskom sektoru da se solidarizira s poljoprivrednicima koji su nastradali u katastrofalnom potresu koji je pogodio područje oko Siska, Petrinje i Gline, te da ne vrše bilo kakve obustave isplata potpora (po bilo kojoj osnovi - krediti, ovrhe, različite naknade i dr.), koje će pogođenima žurno sjesti ovih dana na račun. 

"Naši poljoprivrednici spremni su ispunjavati svoje redovne obveze, a naš je apel da se banke sada solidariziraju i da imaju više senzibiliteta prema nastradalim i njihovom poljoprivrednom potencijalu, zbog čega bi svaka obustava ili naplata troškova u ovom trenutku bila loša za poslovanje i nedopustiva", poručio je predsjednik Komore, Mladen Jakopović.


Tagovi

Potres Potpore Apel Izmještanje stoke Marija Vučković Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)