Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela sredstava školama
  • 01.01.2018. 12:00

463.000 kuna za Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega

Škola dobivenim sredstvima planira kupiti opremu za laboratorij za tlo, što će zasigurno modernizirati praktičnu nastavu, ali će biti dostupan i poljoprivrednicima koji će moći sami donositi svoje uzorke na analizu.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 741
  • 33
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede provelo je Javni poziv srednjim školama o dodjeli bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi. Pri raspisivanju, bilo je osigurano pet milijuna kuna no zbog velikog interesa škola i izvrsnih projekata pronađen je dodatni iznos pa će ukupno biti dodijeljeno 13 milijuna kuna.

Jedna od 38 institucija kojoj su odobrena sredstva je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega s projektom "Laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja".

"Odobreno nam je 463 tisuće kuna. Imamo dosta pripremljenih što većih, što manjih projekata koji će grupno biti kandidirani u natječaju za Centar kompetencija. Radilo se o vrlo kratkom vremenu, stoga smo za ovaj projekt odabrali moderniziranje laboratorija", rekla je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požege Marija Grgić.

Sredstva namijenjena za kupnju opreme

Bespovratna sredstva namijenjena su za kupnju namještaja i uređaja za pedološki te dio opreme za analitički laboratorij.

"Laboratorij za tlo, odnosno pedološki laboratorij bit će blizu kemijskog laboratorija. Njime se stvaraju preduvjeti za racionalno korištenje sredstava za zaštitu, herbicida, pesticida i gnojiva, sprječava se osiromašenje tla. Naravno ako dodajemo previše umjetnih gnojiva osiromašujemo tlo", rekla je Katarina Džalto, profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole.

Laboratorij za tlo, osim što će zasigurno modernizirati praktičnu nastavu, bit će dostupan i poljoprivrednicima koji će moći sami donositi svoje uzorke na analizu. Analitički laboratorij, za koji će biti nabavljen kompletan namještaj i uređaji, od velike je važnosti za osposobljavanje srednjoškolaca.

Ovo će doprinijeti kvalitetnijoj izobrazbi učenika

"Trenutno se nalazimo u kemijskom laboratoriju, a u analitičkom se radi analiza hrane koja često podrazumijeva, organoleptičku, senzorsku ocjenu, gdje učenici trebaju probati hranu. To nije dobro raditi u kemijskom laboratoriju tako da mi često tu analizu radimo u učionici ispred kemijskog laboratorija, baš zato da ne bi slučajno došlo do nezgodnog slučaja trovanja", ističe Katarina Džalto.

Bespovratna sredstva i nova oprema, prema riječima ravnateljice i profesora, doprinijet će kvalitetnijoj izobrazbi učenika, koji će kada završe srednju školu, biti spremniji za rad u laboratoriju.

"Naravno da smo sretni i zadovoljni. To su bespovratna sredstva koja moramo potrošiti u osam mjeseci. Nadam se da ćemo opremanjem tih laboratorija privući učenike, poboljšati kvalitetu nastave i uspostaviti suradnju s lokalnom zajednicom i našim proizvođačima koji će bez akreditacije moći analizirati uzorke hrane i tla", ističe ravnateljica Grgić.

Planiraju podići i novi voćni nasad

Poljoprivredno prehrambena škola ove godine marljivo je radila na dokumentaciji za projekt Centar kompetencija iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a pri kraju su završetka troškovnika za adaptaciju glavne zgrade.

"Procijenjena vrijednost adaptacije je oko 14 milijuna kuna. Tu su ušla i ova dva laboratorija koja smo sada preko Ministarstva poljoprivrede djelomično ostvarili. Zatim oko sedam milijuna kuna je procijenjena vrijednost adaptacije zgrade školskog gospodarstva, koja s novim praktikumima ulazi u pripremnu dokumentaciju za Centar kompetencija. U planu je i podizanje novog voćnog nasada. Tu smo uvelike surađivali s Veleučilištem u Požegi", priča ravnateljica.

Upravo partnerstvo s obrazovnim i gospodarskim ustanovama, veću zastupljenost praktične nastave te povećanje vještina učenika, nastavnika i gospodarstvenika, ova škola namjerava ostvariti kroz projekt Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Bespovratna sredstva Laboratorij za tlo Oprema Nasad voća


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić