• Europska komisija
  • 01.12.2017. 10:30

433 milijuna eura za naknade poljoprivrednicima u EU

Navedeni iznos dolazi iz rezervi namijenjenih za elementarne nepogode za proračunsku godinu 2017. Od 1. prosinca države članice mogu refundirati određene iznose poljoprivrednicima.

Foto: Pixabay/martaposemuckel
  • 3.881
  • 263
  • 0

Europska komisija osigurala je 433 milijuna eura za naknade poljoprivrednicima. Navedeni iznos dolazi iz rezervi namijenjenih za elementarne nepogode za proračunsku godinu 2017., odnosno iz iznosa namijenjenog za izravna plaćanja. Od 1. prosinca 2017. države članice mogu refundirati određene iznose poljoprivrednicima.

Unatoč brojnim nepogodama u poljoprivrednom sektoru u protekloj godini, sredstva iz "krizne" rezerve u 2017. godini nisu korištena. Dodatne mjere potpore za neke sektore poput voćarstva, povrćarstva, mljekarskih i drugih stočarskih sektora financirane su iz postojećeg proračuna 2017. godine. Poljoprivrednici koji su imali štete uzrokovane nepovoljnim vremenskim uvjetima u proljeće ove godine, pomognuti su predujmovima za izravna plaćanja za 2018., i odstupanjima od određenih uvjeta vezanih za isplatu zelenih plaćanja.

Koncept rezervi za nepogode i mehanizam nadoknade dogovoren je 2013. tijekom reformi zajedničke poljoprivredne politike i primijenjen je prvi put u proračunskoj 2014. godini. Odbitak se odnosi samo na izravna plaćanja iznad 2.000 eura. Model se, navode, nije primjenjivao na Hrvatsku za proračunsku godinu 2017., budući da izravna plaćanja još uvijek nisu u potpunosti usvojena nakon ulaska zemlje u Europsku uniju 2013. godine.

Foto: Pixabay/martaposemuckel


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska komisija Naknade Elementarne nepogode


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi