Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 01.12.2017. 10:30

433 milijuna eura za naknade poljoprivrednicima u EU

Navedeni iznos dolazi iz rezervi namijenjenih za elementarne nepogode za proračunsku godinu 2017. Od 1. prosinca države članice mogu refundirati određene iznose poljoprivrednicima.

Foto: Pixabay/martaposemuckel
  • 3.904
  • 263
  • 0

Europska komisija osigurala je 433 milijuna eura za naknade poljoprivrednicima. Navedeni iznos dolazi iz rezervi namijenjenih za elementarne nepogode za proračunsku godinu 2017., odnosno iz iznosa namijenjenog za izravna plaćanja. Od 1. prosinca 2017. države članice mogu refundirati određene iznose poljoprivrednicima.

Unatoč brojnim nepogodama u poljoprivrednom sektoru u protekloj godini, sredstva iz "krizne" rezerve u 2017. godini nisu korištena. Dodatne mjere potpore za neke sektore poput voćarstva, povrćarstva, mljekarskih i drugih stočarskih sektora financirane su iz postojećeg proračuna 2017. godine. Poljoprivrednici koji su imali štete uzrokovane nepovoljnim vremenskim uvjetima u proljeće ove godine, pomognuti su predujmovima za izravna plaćanja za 2018., i odstupanjima od određenih uvjeta vezanih za isplatu zelenih plaćanja.

Koncept rezervi za nepogode i mehanizam nadoknade dogovoren je 2013. tijekom reformi zajedničke poljoprivredne politike i primijenjen je prvi put u proračunskoj 2014. godini. Odbitak se odnosi samo na izravna plaćanja iznad 2.000 eura. Model se, navode, nije primjenjivao na Hrvatsku za proračunsku godinu 2017., budući da izravna plaćanja još uvijek nisu u potpunosti usvojena nakon ulaska zemlje u Europsku uniju 2013. godine.

Foto: Pixabay/martaposemuckel


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska komisija Naknade Elementarne nepogode


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]