Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Operacija 4.2.2
  • 20.06.2018. 13:30

200 milijuna kuna za proizvodnju energije, ali i nabavku strojeva za organsku gnojidbu

Mnoga poljoprivredna gospodarstva s nestrpljenjem su čekala ovaj natječaj!

Foto: Bigstockphoto/Birute Vijeikiene
  • 575
  • 36
  • 0

Prvi put u ovom programskom razdoblju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.2 "Korištenje obnovljivih izvora energije" Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 200.000.000 kuna, stoji u priopćenju Ministarstva. 

Intenzitet bespovratnih novčanih sredstava po korisniku iznosi najviše 50% ukupno prihvatljivih troškova. Najniži iznos javne potpore iznosi 15.000 eura u protuvrijednosti u kunama, a najviši iznos po korisniku je 400.000 eura u protuvrijednosti u kunama. Svrha ovog natječaja je povećanje učinkovitosti korištenja energije.

Unaprjeđenje gospodarstava i novi prihodi

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća: 

  • fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga 1 I. Ugovora o EU prije objave Natječaja, uključujući početnike, 
  • fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga 1 I. Ugovora o EU u odgovarajućim registrima/upisnicima koje vode ministarstva propisana Pravilnikom o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom, a koji su podnijeli zahtjev za potporu na Natječaj za tip operacije 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" - objekti za proizvodnju ulja ili Natječaj za tip operacije 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" - objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka od 28. svibnja 2018. godine (u daljnjem tekstu: tip operacije 4.2.1).

"Mnoga poljoprivredna gospodarstva  s nestrpljenjem su čekala ovaj natječaj kako bi mogli početi sami proizvoditi energiju i na taj način dodatno unaprijediti svoje gospodarstvo i osigurati nove prihode. Iskoristite ovu priliku jer smo osigurali 200 milijuna kuna s kojima možete izgraditi i opremiti objekte za proizvodnju energije, ali i nabaviti strojeve za organsku gnojidbu na svojim gospodarstvima", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Koji su prihvatljivi troškovi?

Prihvatljivi materijalni troškovi za sufinanciranje u ovom tipu operacije su:
a) građenje/rekonstrukcija i/ili opremanje objekata za:
1. proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce) za potrebe vlastitih proizvodnih pogona korisnika, s pripadajućom opremom i infrastrukturom
2. prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa) s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe
3. obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe, i/ili

b) nabava strojeva za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama s pripadajućom opremom i infrastrukturom, za vlastite potrebe.

Slijede informativne i edukativne radionice

Ministarstvo poljoprivrede će, zajedno s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, održati informativne i edukativne radionice diljem Hrvatske kako bi predstavili uvjete natječaja, pojasnili način podnošenja zahtjeva za potporu i dokumentaciju koju je potrebno priložiti.

Zahtjevi za potporu moći će se podnositi od 23. srpnja do 21. rujna 2018. godine, a više informacija o prihvatljivim korisnicima i ulaganjima možete pogledati ovdje.


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Operacija 4.2.2 Potpore Tomislav Tolušić Biomasa Sunce


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojka u Bizovačkoj narodnoj nošnji spremljena za običaj Zahvalne nedjelje, kada se donose darovi sa naših polja
#RuralFoto #selo