Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 31.07.2020. 13:30

1,9 milijuna kuna za postavljanje dvostrukih ograda u uzgoju svinja, javite se na natječaj

Na raspolaganju je kroz natječaj za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja za 2020. godinu 1,9 milijuna kuna, a otvoren je do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 31. listopada.

Foto: Jumpstory
  • 549
  • 27
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja za 2020. godinu.

Pravo podnošenja prijave za dodjelu sredstava sufinanciranja imaju pravne i fizičke osobe koje drže svinje na otvorenom, koje su registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja te zadovoljavaju uvjete Javnog poziva. 

"Prijavitelj može ostvariti sufinanciranje do najviše 80% od traženog iznosa, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti je dvadeset tisuća kuna. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti, kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama“, objavilo je Ministarstvo. 

Prijava uginulih i domaćih svinja je obvezna

Također, podsjećaju sve posjednike svinja da se pridržavaju propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, da spriječe kontakt svojih životinja s divljim svinjama te da je zabranjeno pašno držanje i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim u slučajevima kada se drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom.

Dodatne informacije kao i obrazac za prijavu možete pronaći ovdje.

Prijava uginulih domaćih i divljih svinja je obavezna u svrhu testiranja uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja, kako bi se isključila prisutnost bolesti, a važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima.

Na farmama je nužno osigurati provedbu biosigurnosnih mjera, a slično vrijedi i za lovišta.

"Ovim putem još jednom skrećemo pažnju na važnost pretraživanja na ASK svake uginule divlje svinje. Za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu veterinarstvo@mps.hr i na broj telefona 099/4392-507, u sklopu kojeg je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena“, ističu.

Na raspolaganju je 1,9 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 31. listopada 2020. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Svinje Ograda Uzgoj Natječaj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.