Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 12.12.2014. 16:40

Značaj eko poljoprivrede u proizvodnji hrane

Proizvođačima koji su već uključeni, a također i proizvođačima koji tek ulaze u sustav ekološke proizvodnje, pruža se informacija o mogućnostima financijske potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike.

  • 1.070
  • 52
  • 0

Europska komisija objavila je promotivne materijale u svrhu informiranja proizvođača o značaju i ulozi ekološke poljoprivrede te proizvodnji takve hrane. Osobito je važno informirati proizvođače o mogućnostima koje pruža ulazak u sustav ekološke proizvodnje te potaknuti na prelazak prema ekološkom uzgoju.

Osigurava se pravedna dobit poljoprivrednicima

Proizvođačima koji su već uključeni, a također i proizvođačima koji tek ulaze u sustav ekološke proizvodnje, pruža se informacija o mogućnostima financijske potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike (ekološka akvakultura).

Poljoprivrednicima se osigurava pravedna dobit za usklađenost s pravilima ekološke proizvodnje. Osim toga, rastuća potražnja potrošača za ekološkim proizvodima stvara uvjete za daljnji razvoj i širenje tržišta tih proizvoda, a time i za povećanje dobiti poljoprivrednika koji se bave ekološkom proizvodnjom.

Ekološka proizvodnja posebno se ističe u zelenoj javnoj nabavi (GPP) prema kriterijima EU za hranu i ugostiteljske usluge te kroz Strategiju bioraznolikosti 2020. Prema ispitivanjima potrošača, ekološki proizvodi prepoznaju se navođenjem obvezujućeg ekoznaka EU na proizvodu. Oko 25% ispitanika upoznato je sa znakom ekološkog proizvoda, 69% ispitanika navodi da se orijentiraju prema posebno istaknutim natpisima - eko/bio ili organski proizvod.

Certifikat kao garancija eko proizvodnje

Potrošači se informiraju o obvezi godišnje kontrole svih subjekata uključenih u sustav ekološke proizvodnje te značenju certifikata kojim se garantira da je proizvod proizveden u skladu s pravilima ekološke proizvodnje. Radi transparentnosti, obveza je svake države članice da objavi popis ekoloških proizvođača te iste poveže s potvrdnicom/certifikatom.

I uvozni proizvodi moraju zadovoljiti pravila eko proizvodnje

Ekološki proizvodi koji se uvoze iz trećih zemalja također moraju udovoljiti pravilima ekološke proizvodnje EU. Potražnja za ekološkim proizvodima u EU veća je od ponude, a dio proizvoda zbog klimatskih iili geografskih uvjeta, nije moguće uzgojiti (ekološka kava, banane, kakao, kokos), stoga se uvoze iz trećih zemalja. Znak ekološkog proizvoda EU nije obvezan za uvezene proizvode, iako velika većina proizvoda nose znak ekološkog proizvoda EU. Ispod znaka se jasno navodi zemlja podrijetla ili naznaka "ne -EU poljoprivreda".


Tagovi

Ekološka proizvodnja Informiranje proizvođača Zelena javna nabava Strategija bioraznolikosti 2020 Ekoznak Povećanje dobiti Certifikati Poljoprivredni proizvođači u EU