Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žabe u vrtu
  • 29.07.2019. 10:30

Žabe su najbolji insekticid u vrtu - kako ih privući

Žabe i krastače pojedu više kukaca nego ptice. Jedna odrasla žaba tijekom ljeta može pojesti 10.000 insekata. Osim kukaca na njihovom meniju su puževi, noćni leptiri, moljci, gusjenice i drugi štetni organizmi.

Foto: Ranka Vojnović
  • 9.981
  • 571
  • 0

U borbi protiv biljnih štetnika, opasnih i dosadnih kukaca veoma često posežemo za kemijskim preparatima, a možemo u pomoć pozvati žabe i krastače. Nema boljeg insekticida od njih. I pored toga što su vrlo korisne često ih proglašavaju nepoželjnim gostima u voćnjacima, vrtovima, dvorištima pod izgovorom da prenose bradavice, da jedu plodove. U stvarnosti žabe i krastače su izuzetno korisne životinje koje nas i naše usjeve štite od raznih insekata i drugih organizama.

Žabe i krastače pojedu više kukaca nego ptice. Jedna odrasla žaba tijekom ljeta može pojesti 10.000 insekata. Neke vrste žaba i krastača su aktivne noću. Osim insekata na njihovom meniju su puževi, noćni leptiri, moljci, gusjenice i drugi štetni organizmi. Nema boljeg insekticida protiv komaraca od žaba i krastača. Osim toga, one jedu kukce koji su neukusni pticama. Zanimljivo je da žabe jedu kukuruznu zlaticu i njene ličinke dok ih većina ptica izbjegava.

Ugrožene zbog zagađenja

Populacija žaba i krastača se svake godine smanjuje zbog zagađenja njihovih staništa. Kako je njihova koža propusna i dišu kroz kožu žabe su direktno ugrožene zbog zagađenja prirode. Posebno su ugrožene zbog zagađenja vodenih tokova, izložene su najrazličitijim otrovima kojima trujemo prirodi, a sve to dovodi do raznih mutacija među žabama. Tamo gdje nema žaba i krastača nije dobro ni ljudskim bićima. Tamo gdje vidimo mutirane primjerke ovih vrsta, najčešće deformiranih ili dodatnih ekstremiteta, priroda nam šalje signal da je zagađena.

Raj za žabe

Što je više žaba na nekom području to je područje čistije, a populacije štetnih kukaca nemaju šansu namnožiti se i činiti veću štetu.

Osigurajte jezerca i skloništa za saveznike u vrtu i voćnjaku

Zbog izuzetne pomoći žabe i krastače treba čuvati, štititi i stvoriti uvjete da žive i prezime u našim vrtovima, voćnjacima i dvorištima. Kako bi privukli žabe i krastače potrebno je poznavati način života žaba i krastača. Žabe za cjelokupan život trebaju vodu, dok krastače svoj život provode na kopnu, a za razmnožavanje i razvoj trebaju vodu.

Kako bi privukli žabe i krastače možemo izgraditi skloništa i jezerca. Za skloništa će odgovarati mjesto ispod drveća i grmlja. Opalo lišće pružit će sklonište za mnoge žabe i krastače. Neke vrste prezimljavaju ispod slojeva opalog lišća. To će omogućiti žabama da prezime u dovoljno toplom skloništu i da se ne smrznu tijekom zime. Također, opalo lišće može poslužiti za skrivanje od predatora.

Gomile kamenja srednje veličine predstavljaju sigurno mjesto za skrivanje. Mnogo šupljina osigurat će ljeti dovoljno hladno i skrovito mjesto.

Najjednostavnije sklonište je kada se ispod drveta, u blizini vode postave izvrnute keramičke teglice ili se iskopa rupa preko koje se stavi crijep. Crijep se može pokriti travom koja će bolje regulirati temperaturu i vlagu ispod crijepa. Teglice trebaju biti dovoljno velike kako bi se krastače mogle uvući unutra. Najbolje je ako su jednim dijelom slomljene.To će omogućiti da se krastače mogu ukopati u zemlju direktno iz svog skloništa.

Sklonište za žabe

Za sklonište se može iskopati rupa dubine oko 5cm. U tu rupu se poredaju grane i to tako da stvaraju mnogobrojne šupljine. Grane prekrijemo slojem trave i zemlje koju smo iskopali prilikom kopanja rupe.

Voda je neophodna i žabama i krastačama. Da bi se razmnožavale, obje vrste moraju u vodenoj sredini položiti jaja, a u vodi će se razvijati punoglavci. Jezerce dubine oko 30cm s muljevitim dnom će odgovarati nekim vrstama, jer će biti idealno da se tijekom zime ukopaju u dno i tu prezime. Bočne se strane jezerca trebaju postepeno spuštati kako bi žabe i krastače mogle nesmetano ulaziti i izlaziti. Jezerce treba biti u sjeni drveta ili bar djelomičnoj sjeni. Biljke u jezercu će omogućiti punoglavcima i mladim žabama i krastačama da se sakriju od ptica i drugih predatora.


Tagovi

Žabe u vrtu Žabe korisne Jedu kukce Ugrožene žabe Pronađi žabu Sklonište Jezerce


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.