Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput d.o.o.
  • 26.08.2019. 12:00

Za Mjeru 10.1.15 koristite odlična Grena gnojiva

Jedna od najinteresantnijih mjera po pitanju poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena, definitivno je Mjera 10.1.15. pod nazivom "Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima". Iznos potpore je 563,23 eura po hektaru i odnosi se na konvencionalne proizvođače.

Foto: Bigstockphoto/KarenWibbs
  • 2.242
  • 158
  • 0

Druga je vegetacijska sezona kako su preko IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednim proizvođačima omogućene prijave na Mjeru 10., vezane uz poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene. Jedna od najinteresantnijih mjera po tom pitanju definitivno je Mjera 10.1.15. pod nazivom "Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima". Iznos potpore iznosi 563,23 eura po hektaru, odnosi se na konvencionalne proizvođače, a djelomično je financirana iz Fonda EU, a djelomično iz nacionalnog budžeta.

Ideja poticanja konvencionalnih proizvođača višegodišnjih nasada da koriste gnojiva dozvoljena u ekološkoj proizvodnji zapravo leži u tome da se smanji i s vremenom poništi negativni trend iskorištavanja zemljišta narušavajući strukturu i plodnost dugogodišnjim korištenjem mineralnih gnojiva. Dozvoljena su gnojiva koja su ekološki prihvatljiva i u skladu s Uredbom i prilozima 889/2008. Takva gnojiva pozitivno utječu na okoliš, nemaju negativan utjecaj na tlo, ljude ili životinje. Dovode tlo u ravnotežu i povećavaju plodnost obogaćujući ga organskom masom. 

Moć organo-mineralnih gnojiva u ekološkoj proizvodnji

Grena gnojiva u zadnjih par godina pokazala su svu moć organo-mineralnih gnojiva u ekološkoj proizvodnji. U potpunosti su u skladu sa prirodnim procesima, tlo dovode u ravnotežu te ga obogaćuju organskom masom, mikro i makroelementima, aminokiselinama, huminskim, fulvo i karboksilnim kiselinama. Korištenjem ovih gnojiva više godina poboljšavamo strukturu tla i svake godine povećavamo prinose i kvalitetu plodova

Zbog velikog sadržaja aminokiselina gnojiva djeluju kao biostimulatori što je izrazito važno u zahtjevnim godinama kao što je bila ova zato što su aminokiseline osnovni element svake stanice te biljka i u slučaju nepovoljnih uvjeta nesmetano raste i razvija se. Važan je podatak da se aminokiseline nalaze u tlu i biljka ih uzima preko korijena što je, u slučaju dugotrajne kiše kao što je bila ove godine, bitno jer nije moguće biljkama dati hranjiva i aminokiseline preko lista.

Plantaža lješnjaka 

Grena gnojiva se postepeno otpuštaju. To znači da su mikro i makroelementi vezani za organsku masu tla i potrebno je da se organska masa pod utjecajem žive mase tla (mikroorganizama) razgradi te tako otpusti hranjiva koja su iskoristiva biljkama. To je proces koji traje 1-6 mjeseci ovisno o kojem se gnojivu radi. Snaga i prednost Grena gnojiva naspram mineralnih je u tome što se Grena gnojiva ne ispiru i pod utjecajem velike vlažnosti, već se njihov proces razgradnje blago ubrzava no nikako se ne ispiru kao što je slučaj sa konvencionalnim mineralnim gnojivima. 

Ako uzmemo znanstveni podatak da se svega 20-30 % konvencionalnih mineralnih gnojiva iskoristi, ostalih 70-80 % se ili ispere ili postane nedostupno biljkama, tada nam i cijena koja je često isticana kao veća naspram mineralnih gnojiva i ne predstavlja takvu razliku. Bez obzira što su formulacije Grena organo-mineralnih gnojiva niže (jer nije moguće dobiti veliki postotak hranjiva iz organskih izvora) iskoristivost je 100 %, a obzirom da sa sobom donose organsku masu, aminokiseline, huminske i fulvo kiseline te mikroelemente, kvaliteta i pozitivan učinak nije upitan.  

Nijedna druga gnojiva za ekološku proizvodnju na tržištu nemaju tako sveobuhvatan sastav kojim hrane tlo te obogaćuju njegov sastav kao Grena gnojiva, a poznato je da samo iz zdravog i kvalitetnog tla rastu zdrave i kvalitetne biljke. Prilikom kupnje apeliramo na čitanje sastava gnojiva jer je važno da za svoje novce dobijete najbolje gnojivo.

Grena gnojiva za jesensku primjenu

Grena Biobase 3.8.8.

Povećan sadržaj fosfora i kalija. Mjesec dana prije kretanja vegetacije potrebno je primijeniti gnojivo kako bi se dovoljna količina fosfora i kalija oslobodila i postala na vrijeme dostupna biljkama. Organska se gnojiva ne otapaju nego razgrađuju i za to je potrebno vrijeme. Gnojivo koristimo u višegodišnjim nasadima, povrtlarskim i ratarskim kulturama.

Grena Life 4.6.10 + MgO

Gnojivo idealno za korištenje u jesen i proljeće u voćnjacima, vinogradima i kod bobičastog voća. Kako bi i potrebe najzahtjevnijih kultura bile zadovoljene, svi se elementi otpuštaju ciljano i efikasno. Pravilna upotreba svake godine pomaže održavanje organske tvari tla i povećava sadržaj humusa.

Grena Bitech 3.10.5.

Gnojivo za osnovnu gnojidbu u jesen za zemljišta koja na analizama pokazuju nedostatak fosfora ili za kulture koje imaju izraženu potrebu za fosforom.

Grena Gran Semina 4.10.0 Zn 

Specijalno gnojivo za ratarske kulture. Cink kao iznimno važan element u ishrani žitarica u gnojivu se nalazi u viskom postotku te doprinosi kvalitetnom i proizvodnu te visokom prinosu.  

Za točne savjete i konkretna pitanja obratite se na bioinput@bioinput.hr


Tagovi

Mjera 10 Ruralni razvoj Ekološka gnojiva Grena gnojiva


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/