Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 12.10.2018. 12:00

Vrijeme je za gnojidbu trajnih nasada - odaberite najbolja organska gnojiva

Pravovremenom i pravilnom gnojidbom održava se potrebna razina hraniva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za normalan rast i razvoj kultura.

Foto: Bigstockphoto/Skarie
  • 1.761
  • 114
  • 0

Dolaskom jeseni počinje pravo vrijeme za jednu od najvažnijih agrotehničkim mjera - gnojidbu trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici). Pravovremenom i pravilnom gnojidbom održava se potrebna razina hraniva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za normalan rast i razvoj kultura.

Redovitom gnojidbom u tlo vraćaju se hraniva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao i razvoja plodova. 

Organska certificirana gnojiva 

Ekološki uzgoj zahtijeva određene standarde te je dozvoljena isključivo uporaba organskih certificiranih gnojiva. Želite li svojim kulturama dati gnojiva s najvećim udjelom hraniva na tržištu, svakako odaberite organska peletirana gnojiva tvrtke Pro-eco.

Pro-eco gnojiva vrhunske su kvalitete, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i samu cijenu gnojiva, broj zadovoljnih kupaca Pro-eca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (dušik, fosfor, kalij), Pro-eco gnojiva imaju najnižu cijenu, jer visoki udio hraniva smanjuje količinu gnojiva koje se treba unositi u tlo. Hraniva su već 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, jer je njihovo glavno svojstvo ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke.

cd
Organska certificirana gnojiva tvrtke Pro-eco

Cilj gnojidbe je da sadržaj i količinu hraniva u tlu i u biljci održavamo u optimalnim vrijednostima čime potičemo bolji vegetativni i generativni razvoj biljaka i kvalitetu plodova. 

Ujedno unosom organske tvari popravljamo sadržaj humusa, vodozračne odnose i samim time teksturu i strukturu tla. Veći sadržaj organske tvari u tlu ima višestruko povoljno djelovanje: u sušnim razdobljima na sebe veže vlagu i zadržava je u tlu, dok u uvjetima prekomjerne vlažnosti popravlja ocjeditost i prozračnost.

Gnojidba trajnih nasada

Gnojidbu trajnih nasada čine:

  • meliorativna gnojidba prije podizanja nasada,
  • osnovna gnojidba mladog nasada i
  • osnovna gnojidba nasada u rodnosti.

Meliorativnom gnojidbom gnoji se na zalihu i na veće dubine stavljajući težište na unos organske tvari čime se povoljno djeluje na sadržaj humusa. Po potrebi se unose gnojiva s povećanim sadržajem hraniva s ciljem podizanja plodnosti tla. Gnojiva se zaoravaju na punu dubinu rasprostiranja korijena (45-60 cm), a težište se stavlja na gnojiva koja sadrže veću količinu fosfora i kalija jer su ona slabo pokretna u tlu. 

Gnojidba mladog nasada u prvoj i drugoj godini odvija se na način da se sadnice voćaka i maslina gnoje pojedinačno, a zona gnojidbe mora biti nešto šira od oboda krošnje. S obzirom da se u tom razdoblju koriste hraniva koja su dodana meliorativnom gnojidbom i da još nema roda, već je u prvim godinama intenzivan rast mladica i debla, potrebno je dodati gnojiva s izjednačenim sadržajem dušika, fosfora i kalija kao i obaviti prihranu dušičnim gnojivima (obično početkom vegetacije). 

Redovitom gnojidbom u tlo vraćaju se hraniva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao i razvoja plodova.

Osnovnom jesenskom gnojidbom nadoknađujemo berbom iznesena hraniva i dodajemo potrebne elemente. Ona se obavlja nakon berbe kada sadnice ulaze u fazu mirovanja. 

Tvrtka Pro-eco od asortimana ILSA gnojiva u ponudi ima različite formulacije NPK gnojiva Proeco 21 NPK, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

Novost u ponudi 

U ponudi se nalazi i dušična prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, a novost u ponudi je Ilsaneem - dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem djeluje odbijajuće na više od 200 zemljišnih štetnika. 

Novosti u asortimanu tvrtke Pro-eco su i nova ekološka peletirana gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power. U ponudi se nalazi 5 vrsta gnojiva: StyriaFert N+ (sadrži 13% dušika), StyriaFert Veggie (N:P:K formulacija 5:2:2, uz dodatak kako ljuska koje djeluju odbijajuće na zemne štetnike), StyriaFert Powerkorn (N:P:K formulacija 7,5:11:0,2 uz dodatak 12% kalcija), StyriaFert NP (N:P:K formulacija 10:8:05 s dodatkom 8% kalcija), StyriaFert NPK (N:P:K formulacija 8:6:7 s dodatkom 8% kalcija). 

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, svakako preporučamo napraviti analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos. 

Za sva dodatna pitanja vezana uz gnojiva i njihovu primjenu, kao i za prijedloge gnojidbe, obratite se Pro-eco timu na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Pro-eco Gnojidba Trajni nasadi NPK StyriaFert Fertorganico Ilsaneem


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Makovi u Baranji #RuralFoto #Proizvodnja