Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisni kukci
  • 20.11.2015. 15:40

Uz pomoć kukaca do zdravijih plodova

Stvaranjem povoljnih uvjeta za korisne kukce u našem vrtu, možemo na biološki način suzbiti parazite i smanjiti gubitke.

Foto: depositphotos.com/photographyMK Izvor
  • 3.753
  • 326
  • 1

Sa sve većim razvijanjem integrirane, a posebno organske biljne proizvodnje i težnje da se smanji upotreba pesticida, uočeno je da određene vrste kukaca imaju ogroman utjecaj na povećanje prinosa, suzbijanje štetočina, a samim time i nekih bolesti. Na osnovu toga može se napraviti uvjetna podjela korisnih kukaca (zglavkara) na one koji povećavaju prinose u biljnoj proizvodnji oprašivanjem (bumbari, pčele, solitarne pčele i solitarne ose) i one koji suzbijaju štetne kukce (bubamare, pauci, bogomoljka).

Tako se primjerice bumbari koriste u plastenicima kako bi povećali prinose u povrtlarstvu i kako bi se suzbile lisne uši. Uholaže se ubrajaju u korisne stanovnike vrta. Preko dana se kriju u mraku, a noću izlaze u lov na lisne uši. Kao sklonište mogu poslužiti okrenuti mali kaljevi, napunjeni drvenim opiljcima. U voćnjacima i vrtovima korisne su i solitarne pčele.

Koji kukci su korisni?

Bubamare (Coccinelidae) su jedni od najbitnijih predatora na vrtu, jer se i larve i odrasle jedinke bubamare hrane lisnim ušima, koje često mogu napraviti velike štete, pogotovo na mladom povrću. Ukoliko imate u vrtu dovoljno bubamara, one sasvim uspješno mogu držati pod kontrolom populaciju lisnih uši. Larva bubamare na dan pojede i do 600 biljnih uši.

Solitarne pčele, pčele samotarke (Osmia rufa i O. Cornuta) vrijedni su oprašivači voćnjaka i legu se se u rano proljeće kada voćke kreću sa cvjetanjem (već pri temperaturi od 8-10°C) i u prirodi se mogu vidjeti od ožujka do lipnja. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele Osmia rufa može se usporediti s učinkovitošću 120 letačica medonosne pčele Apis mellifera, stoga je solitarna pčela vrlo poželjna u svakom voćnjaku.

Kako i sam naziv govori, to su pčele koje ne žive u košnicama kao medonosne pčele, ne roje se, nego žive samostalno i sve rade same. Manje su od medonosnih pčela i miroljubive su - ne bodu. Tijelo im je prekriveno gustim dlakama, pogotovo na trbuhu, i upravo tu skupljaju polen koji prenose onda u gnijezda, gdje spremaju hranu za svoje potomstvo, a na taj način istovremeno oprašuju i voćke. Zovu se još i pčele zidarice, jer svoja gnijezda, kamo odlažu jajašca, pregrađuju i zatvaraju blatom. Tokom 10-12 tjedana života ženke aktivno skupljaju pelud i polažu jajašca u razne šupljine i pukotine - polažu jedno po jedno jajašce skupa sa prikupljenim polenom kao hranom za potomstvo i pregrađuju tako komoru po komoru u šupljinama. Nakon toga ugibaju, a iduće se generacije opet izlegu na proljeće.

Osolike muhe (Syrphidae) često stradaju zbog svoje sličnosti s osama. Ipak, mogu se prepoznati po tome što imaju samo jedan par krila i oblikom više nalikuju na muhu nego na osu. Ne treba ih ubijati jer su vrlo korisne u vrtu - hrane se lisnim ušima koje prave štetu na biljkama, a pritom su i veoma efikasni oprašivači.

Zlatooka ili mrežokrila (Hrizopa), osim lisnim ušima, hrani se jajima leptira i grinja te štitastim ušima i resičarkama. Prava je ljepotica među kukcima - ima vitko zeleno tijelo, dva para mrežastih krila i velike zlatne oči. U vrtu se mogu videti i mnogi pauci, neki na mrežama, drugi na zemlji. Oni uništavaju nepoželjne kukce, kao što su muhe, komarci, moljci i gusjenice i zato ih ne treba dirati.

Kako privući korisne kukce u vrt?

Osiguravanjem optimalnih uvjeta za život korisnim kukcima, oni će se vrlo brzo naseliti u vaš vrt. Pod optimalnim uvjetima podrazumijeva se sklonište, sigurnost od opasnosti i hrana. U svijetu se sve više radi na podizanju posebnih "objekata" u vrtu, poznatijih pod imenom hoteli za kukce. Ovi "hoteli" trebaju pružiti utočište upravo onim kukcima koje želimo u svom vrtu. Postoji mnogo različitih dizajna ovih hotela, ali svi oni ispunjavaju iste uvjete.

Tako, bubamare prezimljavaju na mjestima gdje nema opasnosti od mrazeva, ispod biljnih ostataka, ispod kore ili zemlje, u busenima trave te se preporučuje da se u ovaj entomološki hotel dodaju šupljikavi elementi kako bi se tamo mogle sakriti preko zime. Ukoliko se gradi kućica specijalno za bubamare, preporuka je da okvir kućice bude crvene boje, jer je dokazano da crvena boja jako privlači bubamare.

Idealna kombinacija za privlačenje solitarnih pčela je kombinacija barske trstike, bambusa, izbušenih drvenih blokova, siporeks blokova i šupljikave cigle. Solitarna pčela leti u radijusu od 200-250 metara od gnijezda pa ako imate veći voćnjak predvidite i više nastambi za solitarne pčele.

Kako izgraditi hotele za kukce?

Izgradnja hotela je prilično jednostavna. Za početak je potrebno postaviti neku vrstu konstrukcije, koju ćemo ispuniti raznim pogodnim elementima s rupama u koje se kukci zavlače. U ovu svrhu mogu poslužiti stare cigle i blokovi s rupama, razni drveni trupci, ostaci od paleta i slično - u kojima se izbuše rupe promjera 8-12 cm, šupljikave biljke koje se narežu i poslažu između drvenih blokova (bambus, trska, suncokret, čičak), suha trava, suho lišće, kora drveta, stari crijepovi i ostalo. Što je veća paleta materijala, više vrsta kukaca će doći. Poželjno je napraviti i neku vrstu krova, kako bi se onemogućio prodor kiše i snijega.

Ovakav hotel je preporučljivo okrenuti ka jugoistoku ili jugozapadu, na čistini, ali opet na dobro zaštićenom dijelu. Nije dobro niti da se smjesti hotel u grmlje, jer će se tako privući mnogo manji broj kukaca. Ovako sagrađen hotel, pored svoje primarne namjene (smještaj korisnih kukaca), može imati i veliku estetsku funkciju u vrtu, da uljepša gradske parkove i slično.

Foto: depositphotos.com/photographyMK

Izvor: biovrt.com


Tagovi

Korisni kukci Insekti Bubamare Solitarne pčele Medonosne pčele Osolike muhe Mrežokrila Hoteli za kukce


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo