Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 07.12.2020. 16:30

Uredba o eko proizvodnji prolongirana za još jednu godinu

Pandemija bolesti Covid-19 dovela je do izvanrednih okolnosti koje zahtijevaju znatne napore ekološkog sektora, stoji u objašnjenju.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 533
  • 22
  • 0

Odlučeno je kako će primjena nove Uredbe o ekološkoj proizvodnji i označavaju ekoloških proizvoda, a koja je trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2021., biti prolongirana za još godinu dana. Razlog je pandemija SARS-CoV-2. 

Podsjetimo, pravila na koja se odnosi taj dokument, odobrena su još u 2018. godini, a trebala su pojednostaviti postojeći sustav označavanja i stavljanja u promet eko proizvoda te stvoriti ravnopravne uvjete za proizvodnju i uvoz u EU. Njome se htjelo uskladiti standarde primjenjujući jedan sustav na sve poljoprivrednike u EU, ali i izvan nje te svim kupcima pružiti jednako jamstvo kvalitete, odakle god hrana dolazila.

Potrebno je više vremena

U svibnju ove godine zastupnici u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta (COMAGRI) tražili su više vremena kako bi se osiguralo postavljanje ovog složenog i poboljšanog sustava, a i da bi države članice mogle napraviti kvalitetniju prilagodbu i uspješan prijelaz.

Europska komisija je u rujnu pokrenula javno savjetovanje o budućem akcijskom planu za ekološku poljoprivredu te je također predloženo da se odgodi stupanje na snagu spomenute uredbe. 

Odgođa se usvajanje nove uredbe za eko proizvodnju? EK pokreće javno savjetovanje

Prijedlog je usvojen te je ona prolongirana. U dokumentu se pojašnjava kako je "pandemija bolesti Covid-19 dovela do izvanrednih okolnosti koje zahtijevaju znatne napore ekološkog sektora, a koje se nisu mogle razumno predvidjeti u vrijeme donošenja Uredbe."

Kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje ovog sektora, pružila pravna sigurnost i izbjegao mogući poremećaj tržišta, u EK smatraju kako je potrebno odgoditi datum početka njezine primjene, a prijedlog je za još jednu godinu, odnosno do 1. siječnja 2022. 


Tagovi

Uredba Eko proizvodnja Europska komisija Ekološka poljoprivreda Odgoda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]