Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko poljoprivreda
  • 09.09.2020. 07:30

Odgođa se usvajanje nove uredbe za eko proizvodnju? EK pokreće javno savjetovanje

Usvajanje uredbe za eko proizvodnju odgađa se na godinu dana, a Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o svom budućem akcijskom planu za ovaj vid poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 271
  • 18
  • 0

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o svom budućem akcijskom planu za ekološku poljoprivredu, ali i predložila da se odgodi stupanje na snagu nove uredbe za eko proizvodnju, i to za godinu dana, piše euractiv.

Najava je dio napora Komisije da podrži ovaj sektor koji igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva strategije Od farme do vilice, kao i one za biološku raznolikost, uključujući onaj da do 2030. godine 25% ukupnog poljoprivrednog zemljišta bude u ekološkom uzgoju. 

Strategija F2F: Povećanje poljoprivrednih eko površina za 25% do 2030.?

Akcijskim se planom želi ispitati kako ova vrsta proizvodnje može pomoći poljoprivredno-prehrambenom sektoru da poboljša svoju održivost u lancu opskrbe, razvijajući i potražnju za takvim proizvodima. Savjetovanje o planu, koji bi se trebalo usvojiti početkom 2021., prikupit će povratne informacije od građana, državnih vlasti i relevantnih dionika, a otvoren je do 27. studenog.

Uredba se odgađa na godinu dana

Zasebno, novi set pravila za ekološku poljoprivredu, odobren 2018. godine nakon dugogodišnjih pregovora između zastupnika u Europskom parlamentu i ministara poljoprivrede, osmišljen je kako bi osigurao pošteno tržišno natjecanje, istodobno spriječio prijevare i održao povjerenje potrošača u sektor koji se brzo mijenja i raste. 

Nova je uredba prvotno trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2021., ali zakonodavci i pregovarači zalažu se za jednogodišnje odgađanje njezine primjene, dakle do 1. siječnja 2022. Smatraju kako je do tada potrebno osigurati neometanu tranziciju i omogućiti proizvođačima, kontrolnim i nadležnim tijelima da se pravilno pripreme.

Zatražena odgoda nove uredbe za eko proizvodnju, ipak će to biti 2022.?

Komisija je podržala ovo stajalište, rekavši da, iako nova uredba pruža solidnu osnovu, podzakonski akti koje tek treba usvojiti moraju biti jednako prilagođeni. 

Vodeći pozdravljaju ovu odluku

"Ekološka će poljoprivreda biti ključni saveznik u tranziciji koju vodimo prema održivijem prehrambenom sustavu i boljoj zaštiti naše bioraznolikosti", komentirao je povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, reagirajući na ovu vijest koju je pozdravio i Norbet Lins, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu. On tvrdi da će ova odgoda dati poljoprivrednicima i nacionalnim vlastima više vremena da se prilagode.

Jednakog su stava i u udruzi ekološke proizvodnje EU IFOAM, čiji je predsjednik Jan Plagge kazao da je novi Akcijski plan presudan da Europu učini "zelenijom". "Potreban nam je ovakav konkretan korak kako bismo povećali potražnju i podigli svijest o prednostima eko proizvodnje, što je ključni aspekt akcijskog plana", kazao je.

Eduardo Cuoco, direktor IFOAM-a, dodao je da je odgađanje novog propisa "mudra odluka" koja će državama članicama omogućiti da pravilno završe rad na zakonodavstvu. 


Tagovi

Uredba Eko proizvodnja Europska komisija Ekološka poljoprivreda Odgoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.