Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Andrija Kovačić
  • 06.02.2014. 16:30

U Račinovcima 25 hektara rezervirano za pir

Eko proizvođač Andrija Kovačić iz Račinovaca na 25 ha zasijao je drevnu krušaricu pir, koja će siguran plasman pronaći u Njemačkoj

Foto: freepik.com
  • 2.200
  • 177
  • 0

Prije negoli je dugo očekivani snježni pokrivač prekrio 25 hektara zelene površine posijane pirom na poljima OPG-a Andrije Kovačića pokraj Račinovaca, mnogi prolaznici pokušavali su odgonetnuti je li to pšenica ili neka druga žitarica. Na svojih 55 ha, koliko obrađuje, gdin. Andrija oduvijek je bio sklon riziku i eksperimentalnom uzgoju ekoproizvoda.

"Od stručnjaka u BC Institutu u Zagrebu čuo sam za BS Vigor, običan pir, drevnu krušaricu pljevičastog i hranjivog zrna za modernu ekološku poljoprivredu. To je stara visokovrijedna krušarica za siromašna tla i ekstenzivne uvjete proizvodnje, odnosno za makrobiotičku proizvodnju. Prošlo je mnogo godina otkako se nije uzgajala. Nisam dvojio jer je plasman moguć u Njemačku, zemlju u koju sam izvozio eko soju i pšenicu. Očekujem dobar rezultat i od običnog pira", ističe za Glas Slavonije Kovačić.

Sjetvu je obavio krajem listopada, a posijao je hrvatsko sjeme, BC Instituta. "Po hektaru je predviđeno od 170 do 200 kg, ali kada je riječ o ekoproizvodnji, ja volim posijati veću količinu, pa sam posijao 10 do 15 % više sjemena. Za sada se usjev dobro drži. Visina mu je 130 centimetara, dakle bit će više slame, a ja vjerujem da će biti podosta i zrna. Slamu ću samljeti i koristiti za prehranu površina. Pir zri kasnije od pšenice i bit će zreo oko 15. srpnja, kada ću ga ovršiti žitnim kombajnom", kaže Andrija i vjeruje da će vrijeme biti povoljno te da neće trebati sušenje iako ima svoje silose.

Vrijedni mladić bio bi zadovoljan urodom od 100 tona na 25 hektara, iako stručnjaci kažu da bi urod mogao biti i 5 t/ha. Nakon vršidbe slijedi pakiranje u džambo vreće i izvoz u Njemačku. Ovih je dana u inozemstvo izvezao 25 tona eko soje uroda 2013., a prošle godine početkom srpnja izvezao je dva šlepera eko soje. To je bio Andrijin prvi izvoz odmah nakon ulaska Hrvatske u EU, a krajem lipnja 2013. uslijedio je izvoz dvaju šlepera eko pšenice. Ovaj svijetli primjer hrvatske poljoprivrede, gdina. Andrije Kovačića, eko proizvođača iz Račinovaca, može poslužiti i drugim OPG-ovima u preorijentaciji na eko proizvodnju, kako bi si osigurali siguran plasman, bez posrednika, u inozemstvo.

Foto: freepik.com


Tagovi

Račinovci Pir Ekosoja Krušarica Bc Institut Izvoz OPG Andrija Kovačić Ekološka proizvodnja Eko pšenica Hrvatsko sjeme


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!