Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka hrana
  • 23.09.2018. 18:00

Tko najviše zarađuje od ekološke hrane?

Nedavno je njemačka Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft objavila publikaciju koja pokazuje kako je Švicarska u 2016. godini imala najveći prihod od ekoloških namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara.

Foto: Pixabay/b1-foto
  • 590
  • 34
  • 0

Globalno tržište ekološke hrane rapidno raste, a još prije 6 godina, dakle u 2012. premašilo je vrijednost od 60 milijardi dolara. U razvijenim zemljama sve se češće otvaraju trgovine specijalizirane za ekološku hranu, a drugdje su trgovački centri mješovitom robom proširili asortiman ekoloških proizvoda. 

Za mnoge, a to se odnosi i na nas, viša cijena ekoloških proizvoda čini ih nedostupnima za sve. Ova statistika tako pokazuje i znatnu razliku u prihodu stanovništva određenih zemalja. 

Nedavno je njemačka Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft objavila publikaciju koja pokazuje kako je Švicarska u 2016. godini imala najveći prihod od ekoloških namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara. Iza nje se nalaze Danska sa 279 dolara te Švedska sa 242 dolara, navodi Statista.com

Danska rekorder u eko proizvodnji i spremna za globalni uspjeh

Na četvrtom i petom mjestu su SAD i Njemačka, s oko 100 dolara manje od Danske i Švedske, odnosno SAD ima prihode od ekološke hrane 146 dolara po glavi stanovnika, a Njemačka 142 dolara. Na dnu ove ljestvice su Kina sa 4 dolara i Rusija s jednim dolarom. Kod njih je, kao i nažalost kod nas, kupovina ekološke hrane vjerojatno još uvijek rijetkost. 

Podaci za 2016. godinu (Foto: Statista)

 


Tagovi

Organska hrana Organska proizvodnja Švicarska Prihod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.