Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 11.06.2016. 16:30

Švicarci u Slavoniji vide potencijal eko uzgoja

U Hrvatskoj je samo 4,5 posto proizvodnje ekološko, a u Švicarskoj na taj segment otpada oko 10 posto. Švicarski Institut FIBL zajedno s osječkim Poljoprivrednim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom planira unaprijediti ovaj segment proizvodnje.

  • 3.553
  • 698
  • 0

Dok je u Hrvatskoj samo 4,5% proizvodnje ekološko, Švicarci se mogu pohvaliti kako im na to otpada oko 10% ukupne proizvodnje. Zbog unapređivanja ovoga segmenta na području Slavonije i Baranje, u Osijek su stigli stručnjaci Instituta FIBL koji su stavili potpise na ugovore o suradnji s Poljoprivrednim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom.

Švicarci u Slavoniji i Baranji vide veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji, istaknula je Beate Huber, direktorica Odjela za međunarodnu suradnju i članica Upravnog odbora Instituta FIBL, jer su tlo, voda i zrak još uvijek nezagađeni. Hrvatima prevenstveno planiraju prenijeti svoje znanje i stečeno iskustvo u suradnji s fakultetima te unaprijediti tržište ekoloških proizvoda.

Prenošenje švicarskih iskustava u eko uzgoju

Do povezivanja Osječana i Švicaraca došlo je na inicijativu hrvatskog Konzulata u Zurichu i njegova generalnog konzula Slobodana Mikca.

"U svojim kontaktima sam upoznao direktora FIBL instituta koji je jedan od najjačih u svijetu što se tiče istraživanja poljoprivrede, a posebice su jaki u ekološkoj proizvodnji što mislim da je budućnost Slavonije i Baranje, ali i Hrvatske. Unutar njega djeluje i certifikacijska kuća koja bi zajedno sa Sveučilištem u Osijeku napravila jedan institut pri Poljoprivrednom fakultetu koji ne bi bio samo centar Slavonije, nego i šire u regiji", najavio je generalni konzul Mikac.

Potencijal Slavonije i Baranje

Osječki Poljoprivredni fakultet Švicarcima će biti na raspolaganju s obzirom na svoj znanstveno-nastavno-istraživački kadar, a pomoći će im i oko ulaska u funkciji savjetodavaca na OPG-ove kako bi se njihova proizvodnja podigla na višu razinu budući da s njima rade na oko stotinu projekata. U Osječko-baranjskoj županiji u tome vide priliku za male proizvođače koji bi uvođenjem ekološke proizvodnje i stjecanjem ovoga certifikata dobili dodatnu priliku za zaradu jer bi proizvode mogli plasirati i izvan granica Hrvatske.

"U svijetu je trend porast proizvodnje i potrošnje takve hrane, a prednost Hrvatske je što još uvijek imamo čisto tlo, vodu, zrak, ali se previše ne radi na tome. Ovo je dobro jer ćemo s kolegama iz Švicarske raditi na proizvodnji i promociji ekološke hrane", rekao Drago Šubarić, dekan osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.


Tagovi

Institut FIBL Poljoprivredni fakultet Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Suradnja Ekološka poljoprivreda Proizvodnja OPG Svijet


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]