Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 10.12.2021. 18:00

Stroža pravila za ekološki uzgoj životinja od 2022: Što donose?

Nova pravila donose najveće promjene u peradarstvu. Još uvijek je mnoštvo nedoumica, a rasprava se vodi i dalje.

Foto: Depositphotos/Amandine26
  • 2.687
  • 131
  • 0

Pravila ekološkog uzgoja životinja u EU se pooštravaju od 1. siječnja 2022. godine, a najzahtjevnija se odnose na peradarstvo. 

Nakon jednogodišnjeg odlaganja, Europska ekološka regulativa postavlja pravila kojih se moraju pridržavati tvrtke i poljoprivredni proizvođači kako bi se mogli nazvati ekološkim.

Hans Fuchs, vođa projekta Znanje i inovacije iz Bionexta, za Nieuweoogst objašnjava da ovi propisi na europskoj razini omogućavaju fer međunarodnu trgovinu.

Prethodna regulativa na nivou EU primjenjuje se od 2010. godine, a 2018. je objavljena uredba koja stupa na snagu početkom 2022. godine. Njome se postojeća pravila pooštravaju i dopunjuju.

Najveće promjene u peradarstvu

Peradarstvo će se suočiti s najvećim promjenama. Uzimajući u obzir puno različitih specijaliziranih podsektora, svaki od njih ima posebna načela proizvodnje. No, još uvijek je mnoštvo nedoumica, nije sve utvrđeno i rasprava se još uvijek vodi.

Naime, još uvijek nije konstatirano na što se odnosi pojam "mlada perad" - na uzgajane kokoši stare 18 tjedana ili životinje koje su počele nesti jaja? U tom bi slučaju "mlada perad" bile kokoši stare 22 tjedna, pojasnio je Fuchs. 

Ovisno o prihvaćenom, regulira se čime se kokoši hrane, a na taj način djelujemo na cijenu konačnog proizvoda. Dakle, novo će pravilo diktirati sastav hrane, a tu je važna još jedna promjena. 

Od 1. siječnja 30 posto hrane za svinje i perad mora dolaziti iz okruženja, što će biti problem zemljama istočne Europe na koje se ova regulativa ne odnosi, a velik dio hrane za životinje potječe upravo sa tog područja.

Stroža pravila za smještaj životinja

Pooštravaju se i pravila kada je u pitanju smještaj životinja, posebno u vezi prostora koji je potrebno osigurati po jednoj životinji. Po novom se natkriveni, vanjski prostor više neće računati kao zatvoreni. Sve to ima za posljedicu da je farmerima dozvoljeno držanje manje životinja na imanju.

S ograničenim brojem životinja koje mogu uzgajati suočit će se i svinjogojci. Hranilice se odbijaju kada se računa površina štale.

Fuchs navodi kako pravila o površini imaju veliki utjecaj na određivanje broja životinja koje se uzgajaju. Ističe da novom uredbom Europska komisija podiže ljestvicu i omogućava eko sektoru da i dalje bude prepoznatljiv, ali i da se razvijaju u okviru novih pravila.


Tagovi

EU komisija Smještaj životinja Uzgoj peradi Eko proizvodnja Uredba Hans Fuchs


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]