Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološki insekticidi
  • 10.04.2022. 16:30

Što sve suzbijaju ekološki insekticidi na bazi neema i piretrina?

Jedan od rijetkih proizvoda na bazi neem ulja koji je registriran u EU u svrhe zaštite bilja je NeemAzal-T/S tvrtke Pro-eco. Još jedan njihov biološki insekticid je Pyregard na bazi piretrina, navode iz tvrtke Pro-eco.

Foto: Depositphotos/valipatov
  • 3.383
  • 232
  • 0

Svakodnevno svjedočimo ukidanju kemijskih djelatnih tvari, kao i povlačenju sredstava za zaštitu bilja s tržišta. Kretanja su to sukladna politici upotrebe smanjene količine pesticida, kao i njihove upotrebe bez ostataka. Potaknut time, svijet se okreće suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje ne štete okolišu te na koje biljka ili štetnik jako teško razvijaju rezistentnost.

Iz navedenih razloga stručnjaci tvrtke Pro-eco na naše su tržište stavili proizvode za rješavanje štetnika. Riječ je o biološkim insekticidima NeemAzal®-T/S i Pyregard®.

Naime, drvo neem (Azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije, a kao ljekovita biljka koristi se više od dvije tisuće godina. Sadrži alkaloide i limonoide s mnoštvom medicinskih svojstava dok se jedan od limonoida, azadiraktin, pokazao izuzetno uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Upravo je azadiraktin djelatna tvar biološkog insekticida NeemAzal® T/S koji se primjenjuje u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom te ukrasnom bilju, a djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata.

Kako djeluje i što sve suzbija?

Nakon tretiranja, ovo sredstvo prodire u list. Sisajući, grizući ili minirajući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja njime ne ocjenjuje se brojem uginulih već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, ali se nove populacije više ne stvaraju.

Suzbija sve biljne uši, lisne minere, štitaste moljce, sovice, grinje, tripse, a posebno valjda napomenuti da savršeno suzbija šimširovog moljca.

Između ostalog sredstvo suzbija i lisne uši (Foto: Pro-eco)

Razlike između njega i ostalih proizvoda na bazi neem ulja:  

  • Gotovo nijedan od proizvoda na bazi neem ulja nije registriran u Europskoj uniji u svrhe zaštite bilja - NeemAzal-T/S je registriran dugi niz godina u zemljama unutar i izvan EU
  • Njegov ekstrakt sadrži konzistentnu kvalitetu, što nije moguće kod proizvoda na bazi neem ulja. Također, on uvijek sadrži jednak udio aktivne tvari
  • Ulje neema pokazuje različita fitotoksična svojstva koja mogu nanijeti štetu usjevima, dok su procesom ekstrakcije ovog proizvoda fitotoksična svojstva izbjegnuta
  • Testiran na rezidue u prinosu: voćnjaci nemaju karencu, a kod povrća je karenca vrlo kratka
  • Kada se primjenjuje po preporučenim uvjetima, nije opasan za pčele ni druge korisne kukce, dok nestandardizirana neem ulja mogu imati loše učinke na korisne kukce
  • Jedino je on visoko koncentrirani proizvod, zato je prilikom tretiranja, u usporedbi s proizvodima na bazi neem ulja, potrebna mnogo manja koncentracija
  • Proizvodi na bazi neem ulje su jeftiniji od varijante ekstrakta NeemAzal®-T/S, no poljoprivrednicima je potreban pouzdan proizvod za zaštitu usjeva. Gubitak dijelova prinosa zbog nekvalitetnog i nestandardiziranog proizvoda mnogo je skuplji
  • Usjevi tretirani njime mogu postižu veću tržišnu vrijednost

Potrebno ga primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima, a preporučljivo je ponoviti ga nakon 7-10 dana.

Ne izaziva pojavu rezistentnosti stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.

Kod kupnje preparata NeemAzal® T/S za mala pakiranja 5 ml i 100 ml nije potrebna iskaznica jer su ta pakiranja dozvoljena u amaterskoj primjeni te su na taj način dostupna svim proizvođačima.

Biološki insekticid na bazi piretrina 

Pyregard® je visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja primjenjiv u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu. Njegova aktivna tvar je prirodni piretrin (4%) te je kontaktnog djelovanja. U početku izaziva paralizu, a zatim smrt štetnika. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika, a zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca. Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Idealan je insekticid protiv štetnika kao što su biljne uši, štitasti moljci, tripsi, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, grožđanih moljaca, štitastih moljaca, šljivine osice i ostalih, a savršeno se miješa s proizvodom NeemAzal®T/S čime se dodatno povećava vrijeme i spektar djelovanja.

Pyregard je djelotvoran i u zaštiti od krumpirove zlatice (Foto: Pro-eco)

Pyregard rješava i problem američkog cvrčka (Scaphoideus titanus). Naime, zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi za čije širenje je odgovoran ovaj štetnik koji ju prenosi hranjenjem sa zaraženih na zdrave trsove.

Preventivne mjere sprečavanja zaraze sastoje se u suzbijanju insekticidima u najmanje dva, prema potrebi tri tretiranja, početno nakon cvatnje. A ono  se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Pyregard je kontaktnog je djelovanja, te u početku izaziva paralizu, slijedi smrt štetnika. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika, a zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca. 

Proizvode kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.


Tagovi

Neem Piretrin Biološki insekticidi Pro-eco Suzbijanje štetnika Zaštita bilja


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]