Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodinamička poljoprivreda
  • 03.11.2015. 14:20

Što nakon organskog?

Neki kažu da upotreba eko certifikata koje izdaje američko Ministarstvo poljoprivrede napreduje sve većom, ako ne i prevelikom brzinom. No, velik broj eko proizvođača vjeruje da je biodinamička poljoprivreda sljedeći top trend u proizvodnji hrane.

  • 1.013
  • 105
  • 0

Neki kažu da upotreba eko certifikata koje izdaje američko Ministarstvo poljoprivrede napreduje sve većom, ako ne i prevelikom brzinom. No, velik broj eko proizvođača vjeruje da je biodinamička poljoprivreda sljedeći top trend u proizvodnji hrane.

Poljoprivreda slobodna od sintetičkih pesticida i kemijskih herbicida. Ne-GMO sjeme, bez industrijskih otapala. Atributi su to branda američkog Ministarstva poljoprivrede USDA Organic kojim se označavaju organski proizvodi od polja do stola i kao takvi, na policama imaju određeni kredibilitet.

Organska poljoprivreda na vrhuncu

Takve proizvode možemo nazvati prirodnim - za to imamo dobar razlog. Studija iz 2015. objavila je da sudionici koji su jeli organsku hranu imaju nižu razinu organofosfata u mokraći od onih koji se nikada nisu hranili na organski način. Između ostalog, organska poljoprivreda može utjecati i na klimatske promjene redukcijom emisije ugljika iz atmosfere i pohranjujući ga u tlu. Dobrobiti su nemjerljive.

Organska poljoprivreda je danas na vrhuncu razvoja. U 2014. je prodaja organske hrane u SAD-u narasla do nevjerojatnih 39,1 milijardi dolara. S takvom količinom proizvodnje, organske žitarice, meso, perad, sigurno ne dolaze s malih idiličnih farmi koje zamišljamo kada govorimo o organskom. Baš suprotno, ovakva hrana se također proizvodi masovno, što narušava na neki način koncept organskog uzgoja. Mnogi se pitaju je li to zaista organska hrana?

Poboljšati organske standarde

Je li moguće poboljšati organske standarde kako bi svjesnije i održivije locirali resurse proizvodnje? Odgovor je - da. Biodinamička poljoprivreda razvijena je još u 20-tim godinama prošlog stoljeća, našim precima poznata je puno prije, a naglašava odnos između tla, usjeva i stoke kako bi se stvorio samoodrživ sustav.

Takva biodinamička farma mora biti certificirana jer funkcionira kao zatvoreni eko sustav. Umjesto primjerice, organskih gnojiva, farmeri koriste gnojivo proizvedeno od životinja na farmi. Rezultat je diverzificirani holistički sustav koji poboljšava zdravlje tla tako što poboljšava čak i okus, primjerice u proizvodnji vina. To je najprirodniji način za pospješivanje plodnosti tla, slažu se vinogradari.

Kroz poljoprivredu zaliječiti planet

Neke velike prehrambene kompanije podupiru ovakav odnos prema poljoprivredi. Na primjer, umak od biodinamički proizvedene rajčice američke tvrtke Nello prvi je od svoje vrste. Da bi se proizvod u potpunosti mogao nazvati biodinamičkim, nije lak posao, pogotovo kada se radi o više sastojaka koji ga čine. Malo je proizvođača koji se bave isključivo ovakvim uzgojem pa je teže doći do sirovine, posebno do velikih količina. No, dosta farmi se s organskog načina prebacuje na biodinamiku. Potrošači još uvijek nisu dovoljno informirani što to uopće znači biodinamički uzgoj. To je kako kažu, jedan od najboljih primjera održive poljoprivrede, ekološkog uzgoja čija je namjera zaliječiti planet i sve nas koji na njemu živimo - kroz poljoprivredu.

Izvor: deliciousliving.com


Tagovi

Organska poljoprivreda Organofosfati USDA Organic Ministarstvo poljoprivrede SAD Biodinamička poljoprivreda Klimatske promjene Brand Nello Organski standardi Eko sustav


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."