Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion Noćnjaka
  • 29.04.2021. 15:05
  • Istarska, Buzet

Šampionska titula točka je na "i" kvalitete Vetta eko ulja iz zavičaja Velog Jože

Naša je kvaliteta stalna, i falio joj je taj dodatni korak da bude 'točka na i'. Evo, hvala Bogu, stigla je, kaže Dean Fabijančić šampion Noćnjaka.

Foto: Arhiva OPG Fabijančić
  • 440
  • 136
  • 1

"Da vam budem iskren nadao sam se takvoj nagradi. Možda ne tako brzo, ali sam se nadao u svakom slučaju, pogotovu stoga jer smo mi ekološki proizvođači, i masline ne doživljavamo kao posao nego kao stil života“, izjavio nam je Dean Fabijančić iz Buzeta, šampion ovogodišnjeg, 23. Noćnjaka za kvalitetu pakovine ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Vetta, sljubljenih sorti.

Njegova priča, kaže, nije klasična maslinarska u kojoj su još djed i pradjed uzgajali masline.

U zavičaju Velog Jože

"Ne. Mi smo se maslinama počeli baviti relativno kasno, točnije 2011. godine, kada sam na laporastim terasama tu oko Buzeštine, na južnim padinama Vrhuštine, posadio prva stabla. Ove masline imaju pogled prema Motovunu, gradiću Velog Jože, simbola istarskog težaka, pa mi je još draže što je tako ispalo“, priča Fabijančić uvjeren kako su im baš ta mikrolokacija i velika ljubav prema maslinama "uz Božju pomoć i mukotrpan rad" i donijeli kvalitetu koja je višestruko potvrđena.

Ovo im, naime, nije prva nagrada, jer su već od 2016., kad su masline počele davati konkretniji rod, počeli slati i prve uzorke na ocjenjivanje. I to baš na Noćnjak, te godine na Braču, ali i na Oleum Olivarum u Krasicu, osvojivši zlatne medalje na oba natjecanja. Od tada ih redovito pobiru, a potvrda kvalitete stigla je i od svjetskog vodiča za maslinova ulja Flos Olei u kojem su od prošle godine uvršteni među 500 najboljih u svijetu.

Moja priča nije klasična maslinarska, kaže Dean Fabijančić 

"Naša je kvaliteta stalna, i falio joj je taj dodatni korak da bude 'točka na i' koju smo priželjkivali i evo, hvala Bogu, stigla je“, sretan je buzetski maslinar koji nam pojašnjava kako se u ovoj kategoriji nalaze ulja pakirana u boce s etiketom, a njihovo je povrh toga i ekološko, pa to već samo po sebi, kaže, govori koliko je muke, truda i vremena potrebno da se proizvela vrhunska kvaliteta.

Mješovita i monosortna ulja

Iako proizvode i čista sortna ekstra djevičanska ulja, ovogodišnji je šampion kombinirano ulje.

"Obično kad je berba, beremo po sortama, a poslije odlučujemo hoćemo ih miješati ili ostaviti kao sortna. Naše šampionsko ulje ima specifičnu prekrasnu notu gorčine i pikantnosti, ne pretjerano jaku, nego umjerenu notu, i to s voćnim okusom koji je sve skupa lijepo zaokružio i dalo skladno ulje“, opisao je Fabijančić i pojasnio kako odluka o pravoj kombinaciju ovisi o više faktora, no nekada bude i spontana. Bez obzira na sve, namjera je u konačnici da ulje bude vrhunsko i to je jedini putokaz kojega se drže. 

Dosadašnjih su godina na natjecanja slali monosortno ulje od istarske bjelice koja je svake godine bila pri samome vrhu jer su joj za šampiona u kategoriji nedostajale desetinke u fotofinišu.

"Svake smo godine bili u vrhu po bodovima, jer kad osvojite 99,857 od mogućih 100 bodova onda je to stvarno vrhunac. I evo ove smo godine uspjeli“, zadovoljno komentira.

Na pitanje hoće li daljnju proizvodnju usmjeravati više na mješovita ulja kao očitu dobitnu kombinaciju odgovara kako to i nije prava dilema.

"Imamo kupaca koje traže baš monosortna ulja s tim da su oni u manjini. Tako da uvijek beremo po sortama, ali za većinu kupaca napravimo jedan blend, miks sorti koje prosječnom kupcu najviše i pašu. Dakle, prilagođavamo se potrebama i nastojimo imati i jedna i druga ulja u ponudi", kaže.

Koliko proizvedu toliko i prodaju

Kad smo već kod kupaca, neizostavno je pitanje plasmana proizvoda na tržište. Fabijančići imaju uglavnom prodaju na kućnom pragu, 

"Prodaja najbolje funkcionira na preporuku. Imamo dakako i svoju Facebook stranicu Vetta maslinovo ulje, odnosno Instagram Vetta olives, a prisutni smo i na istarskoj tržnici 'Trg', no čini nam se da taj 'od usta do usta' sistem najviše djeluje“, mišljenja je Dean i ističe da još uvijek nisu jako veliki proizvođači pa sve što su proizveli su uvijek i prodali, tako da ni u ovim Covid uvjetima nisu imali nikakvih problema s trženjem.

"Valjda ljudi prepoznaju kvalitetu pa tko jedanput proba taj se uvijek vraća“, zaključuje.

Ponosni dio obitelji Fabijančić 

Njihovo se ulje prodaje pod brendom simbolična imena Vetta.

"Vetta što u prijevodu znači vrh. Naime, pozicija prvog maslinika je u podnožju mjesta Vrh, no isto tako se može reći kako ovo ime odražava i našu želju da kvalitetom uvijek budemo u vrhu“, pojasnio je Fabijančić koji ima ukupno 600 stabala na oko tri hektara i to mladih maslinika od kojih neki još nisu u rodu. Orijentirali su se pretežno na autohtone sorte od kojih imaju istarsku Bjelicu, Črnicu i Bužu. Osim ovih glavnih sorata imaju i nešto Leccina koji se jako dobro prilagodio ovom podneblju i nešto Coratine.

Širenje proizvodnje a ne na uštrb kvalitete

Prošla je godina, kaže, za maslinare bila više nego dobra prosječna godina.

"Osim male tuče koja ih je zahvatila u početku zametanja plodova i napravila manju štetu, ali ne na svim lokacijama, nismo imali većih problema s dužim sušnim razdobljima jer je svakih 15-20 dana došla dobra kiša, pa nije bilo potrebe navodnjavati“, ocijenio je, zadovoljan i prinosom i kvalitetom, prošlu sezonu u kojoj su proizveli oko 450 litara ulja.

Kada masline budu u puno rodu, očekuje 1500 - 2000 litara.

U podizanju nasada najviše je uloženih vlastitih sredstava, no išli su i na natječaj za tip operacije 6.3.1. za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava preko koje su mogli ostvariti 15.000 eura.

"Ova nam je mjera jako pomogla jer smo s njome mogli nabaviti novi traktor, što nam je bilo primarno ako se želimo ovime baviti. Priključke polako rješavamo sami vlastitim sredstvima“, kaže ovaj 53-godišnji maslinar koji u svojim planovima ima veliku podršku obitelji – supruge i dvojice sinova koji svesrdno pomažu u svim radovima.  

Maslinici s pretežito autohtonim istarskim sortama

"Bez njih bi teško došao do ovoga i da ne vidim neku perspektivu, da netko to poželi nastaviti, ne bih se usudio ovime ni baviti“, zaključuje otkrivajući kako pripremaju teren za sadnju još 200 stabala.

Noćnjak 2021.: Tko su šampioni i dobitnici priznanja?

"Proširujemo nasad, ali ne mislimo u nedogled. Možda još za maksimalno dva hektara. Ne bismo htjeli ići na preveliku količinu jer koliko je meni poznato, povećanjem količine obično kvaliteta pada a ona nam je ipak na prvom mjestu“, rekao je na kraju šampion ovogodišnjeg Noćnjaka.


Fotoprilog


Tagovi

Dean Fabijančić Noćnjak Ekstra djevičansko maslinovo ulje Uzgoj maslina Vetta ulja


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]