Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 28.11.2013. 09:26

Samo 2,45% površina pod ekološkom proizvodnjom

Osnovni cilj Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede za razdoblje od 2011. do 2016. je povećanje površina i udjela ekološke proizvodnje na već najavljivanih 8%.

Foto: freepik.com
  • 4.796
  • 315
  • 0

Zadnjih godina primjetan je trend porasta broja proizvođača i površina sa ekološkim poljoprivrednim proizvodima. Istaknuto je to na konferenciji "Ekološka poljoprivreda - izazovi i prilike" u organizaciji Klastera ekološke poljoprivrede. U Hrvatskoj je prošle godine bilo 31.903 hektara pod ekološkom poljoprivredom, a tom se proizvodnjom bavi 1.528 proizvođača, dok ih je u 2011. bilo 1.494.

Udio ekološke poljoprivrede u ukupnoj poljoprivredi u Hrvatskoj iznosi svega 2,45%. U strukturi ekološke poljoprivrede, najveći dio površina odnosi se na oranice (17.815 hektara), zatim na pašnjake (7.634 hektara), voćnjake (2.850) te aromatično i ljekovito bilje (1.159 hektara). Na konferenciji je iznesen i osnovni cilj Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede za razdoblje od 2011. do 2016., a to je prvenstveno povećanje površina i udjela ekološke proizvodnje na već najavljivanih 8%.

Mjere kojima se nastoji ostvariti taj cilj su razvoj tržišta ekoloških proizvoda, promotivne i informativne kampanje, edukacija proizvođača te stvaranje banke gena autohtonih farmi. Andrea Vugrinović iz Klastera ekološke poljoprivrede, kako prenosi Seebiz, istaknula je kako je cilj osnivanja klastera bilo povezivanje ne samo proizvođača već i prerađivača, proizvođača sjemena, mehanizacije, distributera te znanstvenih institucija koje djeluju u sektoru ekološke proizvodnje. Učlanjenjem u klaster, članovima se olakšava izlazak na domaće i inozemna tržišta. Povezani proizvođači nude veće količine proizvoda, lakše pronalaze kupce na tržištu te postižu bolje uvjete u plasmanu proizvoda te nabavi usluga i roba.

Klaster putem udruženih tvrtki pruža usluge savjetovanja kao što su osmišljavanje, organiziranje i uspostava nove ekološke poljoprivredne proizvodnje, izrada poslovnog i marketinškog plana, pomaže u pronalaženju izvora financiranja za investicije i poslovanje kroz projekte, kreditna ili bespovratna sredstva. Osim toga, klaster postojećim proizvođačima pomaže u procesu ekološke certifikacije, odnosno tokom prelaska s konvencionalne na ekološku poljoprivrednu proizvodnju te očekuju nove članove i zainteresirane proizvođače ekološke hrane.

Foto: freepik.com


Tagovi

Eko proizvodnja Klaster Andrea Vugrinović Izazovi Tržište Banke gena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]