Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 23.11.2013. 12:40

I ekološki poljoprivrednici združeni u Klasteru

Osnivanje Klastera ekološke poljoprivrede, kako navodi Andrea Vugrinović, znači puno za hrvatsku ekološku proizvodnju

  • 3.175
  • 272
  • 0

Evo kako nam osnivanje KEP-a, Klastera ekološke poljoprivrede čije ćemo zaživljavanje pratiti, najavljuje predsjednica Andrea Vugrinović.

Zašto klaster? Klaster ekološke poljoprivrede osnovan je kao strukovna i interesna udruga sredinom 2013. godine. Klaster predstavlja mjesto povezivanja različitih poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, kupaca ekoloških poljoprivrednih proizvoda, proizvođača sjemena, poljoprivredne mehanizacije, repromaterijala te znanstvenih institucija i sličnih pružatelja usluga, koji djeluju u sektoru ekološke poljoprivredne proizvodnje ili koriste ekološke poljoprivredne proizvode za hranu ili za daljnu preradu.

Klaster svojim članovima pruža podršku, edukaciju i savjetovanje u segmentima kao što je uspostava i organiziranje novog ekološkog poljoprivrednog gospodarstva, prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu, proces certificiranja, pa sve do načina uzgoja, prerade, transporta te prodaje ekoloških proizvoda. Osnovno područje djelovanja klastera je promocija ekološke poljoprivrede, njenih efekata i vrijednosti za društvo i prirodu. Klaster se bavi edukacijom, informiranjem i komuniciranjem u pogledu razmjene iskustava, dobre poljoprivredne prakse te novih znanja i vještina s ciljem poboljšanja konkurentnosti ekoloških proizvođača prilikom nastupa na domaćim i stranim tržištima. Svi članovi klastera imaju korist od ovakvog načina udruživanja, jer na jednom mjestu dolazi do direktnog spajanja svih članova lanca vrijednosti u ekološkoj poljoprivredi.

Od teorije do prakse - uspješna ekološka poljoprivredna proizvodnja

Klaster djeluje na području edukacije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i sličnih sustava kao što su biološko-dinamička poljoprivreda, permakultura i dr. Edukacije uključuju organizaciju konferencija, različita predavanja, seminare i radionice koje se održavaju za poljoprivredne proizvođače, studente, učenike i sve druge zainteresirane sudionike. Polaznici stiču teorijska i praktična znanja o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Teorijski dijelovi obrazovnih programa polaznicima pružaju stručna znanja o osnovnim načelima ekološke poljoprivrede, te o važećim zakonima i propisima kojima je regulirana. Praktični dijelovi edukacijskog programa održavaju se na pokaznim farmama koje služe kao ogledni primjer poljoprivrednog gospodarstva s biljnom i stočarskom proizvodnjom, a uključuju mješovite nasade i pokusna polja različitih povrtlarskih i voćarskih kultura, orašastih plodova, aromatičnog i ljekovitog bilja, žitarica, sjemenskog i sadnog materijala te uzgoj različitih pasmina domaćih životinja. Zainteresirani iz prve ruke mogu steći potrebna znanja i vještine za uspješno obavljanje poljoprivrednih djelatnosti te organiziranje i vođenje ekološkog poljoprivrednog gospodarstva. Klaster također organizira i putovanja i posjete poljoprivrednim gospodarstvima, farmama i imanjima u drugim državama kako bi se omogućila razmjena znanja, iskustva i dobre poljoprivredne prakse.

Gdje i kako početi?

Stručni tim članovima klastera pomaže da poboljšaju postojeću poljoprivrednu proizvodnju. Klaster putem udruženih tvrtki pruža usluge savjetovanja kao što su osmišljavanje, organiziranje i uspostava nove ekološke poljoprivredne proizvodnje, izrada poslovnog i marketinškog plana, pomaže u pronalaženju izvora financiranja za investicije i poslovanje kroz projekte, kreditna ili bespovratna sredstva. Osim toga, klaster postojećim proizvođačima pomaže u procesu ekološke certifikacije, odnosno tokom prelaska s konvencionalne na ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

Zajedno je jeftinije - povezivanje proizvođača različitih sektora

Povezani proizvođači nude veće količine proizvoda, lakše pronalaze kupce na tržištu te postižu bolje uvjete u plasmanu proizvoda te u nabavi potrebnih usluga i roba. Klaster povezuje ekološke poljoprivrednike s različitim specijaliziranim poduzećima koja se bave proizvodnjom i prodajom sadnog materijala (sjemena i presadnica), proizvođačima staklenika i plastenika, poljoprivredne mehanizacije i repromaterijala te im omogućava bolje uvjete nabave potrebne mehanizacije, roba i usluga. Poticanjem njihove međusobne komunikacije, poljoprivrednicima se olakšava pronalazak i nabava potrebnih sredstava za ekološku poljoprivrednu proizvodnju te se bitno skraćuje put od proizvođača do potrošača.

Stvaranje tržišta ekoloških proizvoda

Učlanjenjem u klaster za ekološku poljoprivredu, svim članovima se olakšava izlazak na domaće i strano tržište. Obzirom da su manjak ili neorganiziranost otkupnih stanica i tržišta vrlo česti problem, klaster svojim članovima nudi pomoć prilikom nalaženja kupaca za ekološke proizvode. Promocijom ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda visoke kvalitete, povećanjem količina proizvoda, stvaranjem novih prodajnih kanala, širenjem postojećih i otvaranjem novih tržišta - olakšava se kontakt s krajnjim potrošačima i postiže bolji plasman proizvoda na tržištu.

U skladu s prirodom

Djelovanje klastera usmjereno je na zaštitu okoliša, jer svojim pristupom poljoprivrednoj proizvodnji, smanjuje onečišćenje umjetnim gnojivima i kemijskim sredstvima za zaštitu bilja. S druge strane, potiču se prirodni procesi, povećanje biološke raznolikosti te zatvaranje ciklusa kruženja tvari i energije, kojim se postiže i određeni stupanj samoodrživosti poljoprivrednog gospodarstva.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Ekološka proizvodnja Klaster ekološke poljoprivrede Proizvodnja Smilje Andrea Vugrinović Promocija KEP Tržište Zaštita Stručna znanja Certifikacija


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]