Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rehabilitacija poljoprivrede
  • 20.08.2015. 10:35

S mrtve točke pokrenuli eko energetsku revoluciju!

Ovaj se gradić početkom 1980.-ih našao na rubu propasti jer za stanovnike nije bilo posla, niti industrije u kojoj bi radili. Danas je samoodrživ i proizvodi i višak energije!

  • 802
  • 176
  • 0

Varese Ligure je mali talijanski gradić u provinciji La Spezia koji je već ranije zakoračio u 21. stoljeće orijentirajući se na obnovljive izvore energije, zbog čega se othrvao gospodarskoj propasti. To je sada održiva turistička destinacija poznata po svojoj ekološkoj proizvodnji koja se u potpunosti oslanja upravo na održive izvore energije.

Na samom rubu propasti ovaj se kraj našao 1980.-ih jer za stanovnike nije bilo posla, niti industrije u kojoj bi radili pa se njihov broj smanjio sa 6.000 na 2.250. No, gradski čelnici uhvatili su se u koštac sa svojom sudbinom te odlučili pronaći način da ojačaju zajednicu i gospodarstvo, kako pišu strani mediji.

Rehabilitacija poljoprivrede

Izolirana sredina postala turistička destinacija zahvaljujući obnovljivim izvorima energije.

Gradonačelnik Maurizio Caranza je slabosti svojega kraja, poput nedostatka industrije i poslovanja, kao i poljoprivrednu proizvodnju bez upotrebe kemijskih sredstava koji su doprinijeli čistoći i nezagađenosti ove doline, odlučio pretvorio u prednosti.

Tako je Varese postao idilična turistička destinacija gdje se tradicionalna talijanska arhitektura isprepliće s novim vjetroturbinama i solarnim panelima. "Shvatili smo kako je jedina stvar da spasimo mjesto od umiranja zaštita okoliša i rehabilitacija poljoprivrednog sektora", rekao je Caranza.

Samoodrživa zajednica

Za ovakvu transformaciju, bez obzira na čist okoliš, toj je srredini trebalo određeno vrijeme, ali i edukacija. Kada je Gradsko vijeće usvojilo novu strategiju u ranim 1990.-im godinama 20. stoljeća, posvetili su vrijeme i resurse stvarajući obrazovni sustav koji će pomoći izgradnji zajednice s dugoročnim održivim vrijednostima u budućnosti. Tako su 1996. godine osnovali Obrazovni centar za okoliš koji je koristio razrede i polja kako bi školsku djecu, ali i odrasle podučio o ekološkim farmama, mliječnim zadrugama, vjetroturbinama, biomasi, solarnim panelima te održivosti.

Talijanski gradić Varese Ligure svoje nedostatke iskoristio je za prednosti!

Nakon završetka tečaja shvatili su kako organski proizvodi imaju veću gospodarsku vrijednosti koja im se vraća kao certifikat ekološke proizvodnje. Većina takvih farmera, u stvari, već je izbjegavala upotrebu kemikalija prvenstveno zbog njihove visoke cijene, a sada 108 organskih farmi s čak 98% svojih proizvoda poput mesa i mlijeka opskrbljuje grad.

Višak energije na prodaju!

Obnnovljivi izvori energije prate i prijelaz na organsku poljoprivredu. Grad stoga upotrebljava vjetroturbine koje proizvode osam gigavata energije tijekom godine, što je tri puta više od onoga što im je potrebno. Solarni paneli postavljeni na gradskoj kući, srednjoj školi, ali i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada, kao i osam kilovata hidroelektronskog sustava pridonosi lokalnoj proizvodnji enegrije. Oslanjajući se na takvu kombinaciju izvora energije, grad je sada 100% prešao na pogon putem obnovljivih izvora energije na kojemu još tijekom godine i zarade 30.000 dolara prodajući višak vjetroenergije.

Vodstvo grada odlučilo je dodati i vjetroturbine, a predviđanja im se sada polako isplaćuju. Od kasnih 1990.-ih u Vareseu je zbog korištenja obnovljivih izvora energije otvoreno 140 novih radnih mjesta. Popraćeno je to i povećanjem turizma za čak 500%, kao i porastom godišnjeg prihoda od poreza na 514.000 dolara, što je dokaz kako energija i održiva poljoprivreda mogu ići ruku pod ruku.


Tagovi

Italija Obnovljivi izvori energije Vjetroturbine Varese Ligure Industrija Radna mjesta Ekološka poljoprivreda Organske farme Mlijeko Meso Solarni paneli Maurizio Caranza La Spezla Radna mjesta Obrazovni centar za okoliš Višak energije


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]