Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siderati
  • 29.09.2022. 07:30

Raž - zeleno gnojivo koje poboljšava i obogaćuje tlo

Zaorana zelena masa je brz način poboljšanja karakteristika zemljišta i povećanje prinosa sljedećeg usjeva

Foto: Depositphotos/balogh.daniel7
  • 826
  • 90
  • 0

Raž je izuzetna kao zeleno gnojivo koje poboljšava i obogaćuje zemljište. Vrlo je cijenjena za sjetvu poslije intenzivnih kultura, jer tlu vraća plodnost i čisti ga od uzročnika bolesti i štetnih organizama. Daje odlične rezultate kada se posije prije rajčice, cikle, krumpira, kupusa, krastavca, lubenice, tikvi.

Kada se zaore raspada se, poboljšava mikrofloru, regulira sadržaj vode i zraka, obogaćuje tlo dušikom i kalijem, olakšava usvajanje fosfora i razmjenu korisnih zemljišnih tvari, a sprječava ispiranje hranjivih. Zbog toga je ova žitarica vrlo cijenjena kao ekološko gnojivo. Kada se koristi kao malč, omogućava zadržavanje vlage u zemljištu, štiti od djelovanja vjetra i usporava rast korova.

Dva načina primjene

Sjetva se obavlja nakon uklanjanja pretkulture i pripreme zemljišta. Kada nikne korov, pripremi se sjetveni sloj. Ovakva kultivacija doprinijet će uništavanju korova.

Lažna sjetva umjesto herbicida: kada i kako se obavlja?

Obavlja se na međuredni razmak od 10 do 15 cm. Dubina je 4 cm.

U ovisnosti od namjene razlikujemo dva načina primjene ovog siderata. Obično se za povrtne gredice unosi u zemlju dok su biljke još mlade. Kada iznikne, usjev se ne ostavlja predugo na gredicama jer biljke razvijaju snažan korijen. Zbog toga je teže zaorati vegetativnu masu i pripremiti sjetvenu površinu za sljedeću kulturu. Zaorava se 35 do 50 dana poslije nicanja kada je visoka 15 do 25 cm. Potrebno je bar dva tjedna da zelena masa istrune kada je unesemo u zemlju.

Drugi način je da se usjev ostavi preko zime i tijekom ranog proljeća unese u zemlju.

Mane koje možete izbjeći

Raž ima potrebu za većim količinama vode, a može se raširiti po cijeloj parceli ako se pogriješi sa sjetvom i zakasni sa zaoravanjem.

Veliki je problem što privlači štetnike koji se hrane žitaricama, kao što su: lisne uši, grinje, stjenice.

Na parcelu gdje smo je zaorali ne sijati kukuruz, jer će loše napredovati.


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Siderati Raž Malčiranje raži Sjetva raži Zeleno gnojivo Ekološko gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.