Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hrana
  • 22.09.2015. 16:20

Raste američko tržište organske hrane

Prodaja proizvoda sa američkih organskih farmi dostigla je prošle godine 5,5 milijardi dolara, što je rast od 72 posto od 2008. godine.

Foto: depositphotos.com
  • 487
  • 23
  • 0

Prodajom proizvoda sa organskih farmi prošle godine Amerikanci su zaradili 5,5 milijardi dolara, što je rast od 72% u zadnjih sedam godina. Vidljiv je tako neosporan trend rasta interesa potrošača za zdravim provjerenim proizvodima poteklima sa certificiranim podrijetlom.

Mlijeko - najtraženiji organski proizvod

Podaci ministarstva poljoprivrede SAD-a, prikupljeni anketiranjem farmera, pokazuju da je lani najtraženiji organski proizvod bilo mlijeko, sa prometom od 1,1 milijardi dolara, prenosi američki poslovni magazin Fortune. Prodaja organskih jaja, koja su snijele kokoške izvan kaveza, iznosila je 420 milijuna dolara, prenosi banka.hr.

Potražnja za organskom hranom, od voća i povrća do mesa i žitarica, stabilno je rasla u posljednjih 10 godina, pošto su potrošači postali sve zabrinutiji zbog genetski modificiranih proizvoda i kemikalija koje se koriste u lancu ishrane. To je pojačalo pritisak na velike tvrtke koje su se specijalizirale za masovnu proizvodnju industrijski prerađene hrane tokom godina.

Prodaja je zemljopisno koncentrirana

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prodaja je usmjerena na 10 američkih saveznih država koje nose 78% proizvodnje u 2014. godini, od čega samo Kalifornija čini 41%.

Ukupan broj organskih farmi je od 2008. do kraja 2014. godine pao za 3%, sa 14.450 na 14.093, a razlog leži u tome što je dio farmi izuzet iz programa vladine certifikacije, budući da od prodaje organskih proizvoda zarađuju manje od 5.000 dolara godišnje. Broj velikih farmi koje su dobile certifikat za organsku proizvodnju od 2008. porastao je 15%, na 12.634.

Očekuje se nastavak rasta proizvodnje

U izvještaju se navodi da je 39% proizvođača organske hrane, njih oko 5.300, u anketi najavilo da namjerava povećati proizvodnju u sljedećih pet godina. Prodaja prirodnih i organskih proizvoda kod malih trgovaca je lani porasla za 9%, u odnosu na povećanje od 1,3% u supermarketima i drugim velikim trgovačkim lancima, prema provedenim istraživanjima.

Foto: depositphotos.com; lucidwaters


Tagovi

Američko tržište SAD Kalifornija Širenje tržišta Mlijeko Organska jaja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.