Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Pro-eco
 • 01.02.2017. 09:00

Proljetna gnojidba u ekološkoj proizvodnji

Primjenom organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem organske tvari i hraniva pokrivaju se potrebe kultura, a ujedno zadovoljava interes poljoprivrednika za zaštitom okoliša.

 • 4.838
 • 210
 • 0

Nakon zime i faze mirovanja za dobar start i razvoj, poljoprivredne kulture moraju imati osigurana lako dostupna potrebna hranjiva. Trebate li obaviti gnojidbu već postojećeg nasada kojom se unose hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu dušičnim gnojivima, tvrtka Pro-eco nudi organska gnojiva dobivena posebnom tehnologijom koja organske izvore hranjivih elemenata pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Pravovremenom i pravilnom primjenom svakoj poljoprivrednoj kulturi dajemo najbolje uvjete za optimalan rast i razvoj, a sebi dajemo najbolje rezultate. Primjenom organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem organske tvari i hraniva pokrivaju se potrebe kultura, a ujedno zadovoljava interes poljoprivrednika za zaštitom okoliša.

Fertil supernova gnojivo

Potpuna iskorištenost hraniva

Organska peletirana gnojiva nude niz pogodnosti:

 • zbog svoje formulacije (granule 3-5 mm) lagano se iznose
 • hraniva su brzo dostupna biljci 7 do 10 dana
 • visok sadržaj hranjiva
 • ravnomjerno otpuštanje i potpuna iskorištenost hraniva
 • ne unose nitrate u tlo i ne degradiraju - ne ispiru humus
 • poboljšavaju mikrobiološka svojstva tla

Već 7-10 dana nakon gnojenja, hraniva su dostupna korijenu biljke. Glavna karakteristika ovih gnojiva je ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke, te stoga ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja.

Gnojidba žitarica

Predstoji nam sjetva jarih žitarica za čiju gnojidbu se preporučaju gnojiva PROECO 5:10:10, GRANOSANO EVO 6:16:0, FERTIL SUPERNOVA 12,5N. To je jedna od raznih kombinacija gnojiva koja pruža uvijekoptimalnu dostupnost dušika i drugih hranivih elemenata, a regulirana je bakterijskom aktivnošću u tlu.

Granosano EVO 6:16:0

Kod ozimih strnih žitarica (pšenica, raž, ječam, zob) prvu prihranu treba obaviti dušičnim gnojivom FERTIL SUPERNOVA 12,5N, a druga prihrana obavlja se folijarno u fazi vlatanja ILSAMINOM N90 ili AMINOVITALOM.

Okopavine kukuruz i suncokret u ekološkom uzgoju zbog zabrane primjene herbicida zahtijevaju dobru pripremu tla kako bi se izbjeglo ili barem smanjilo nicanje korova. U ekološkom uzgoju, prilikom osnovne gnojidbe prije sjetve ili zajedno sa sjetvom preporuča se gnojivo PROECO 5:10:10. Prva prihrana (okvirno svibanj) s prvom kultivacijom u red deponirati gnojivo FERTIL SUPERNOVA 12,5N, a druga prihrana s drugom kultivacijom.

Na krmnim kulturama: lucerni, djetelinsko-travnim smjesama i pašnjacima, potrebno je obaviti proljetnu prihranu dušičnog gnojiva FERTIL SUPERNOVA 12,5N. Gnojivo se iznosi ravnomjernim rasipanjem po površini, prije kretanja vegetacije. Najbolje pred kišu.

Povrće puno zahtjevnije

Povrtne kulture su daleko zahtjevnije, imaju do 10 puta veće potrebe za hranivim elementima od drugih kultura. U osnovnoj pripremi tla prije sjetve/sadnje povrća preporuča se koristiti kombinirana gnojiva PROECO 5:10:10 ili PROGRES MICRO 6:5:13. Kada su tla siromašna hranivima, trebalo bi kombinirati gnojiva ENEKAPA 7:0:21 i GRANOSANO EVO 6:16:0. Uz složena gnojiva u startu se može dodati i dušično gnojivo FERTORGANICO 11N, pa nema potrebe za dodatnom prihranom dušikom. Većina povrća ima visoke potrebe za mikroelementima stoga se preporuča dodati gnojivo PROGRES MICRO 6:5:13 s mikroelementima.

Gnojidba voćnjaka i vinograda

Ukoliko osnovna gnojidba trajnih nasada voćnjaka i vinograda iz određenih razloga nije obavljena u jesen, sada je vrijeme da se to učini. Prednost je što kombinacijama gnojiva raznih formulacija PROECO 5:10:10, GRANOSANO EVO 6:16:0, ENEKAPA 7:0:21, PROGRES MICRO 6:5:13 i GRADUAL Fe, može se dodati i dušično gnojivo FERTIL SUPERNOVA 12,5N, bez bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksacijom.

Ukoliko osnovna gnojidba trajnih nasada voćnjaka i vinograda iz određenih razloga nije obavljena u jesen, sada je vrijeme da se to učini.

Vinova loza je kultura koja ima povećane potrebe za kalijem, stoga treba primijeniti gnojiva s formulacijama koje sadrže veću količinu tog hranjiva. Za kvalitetnu gnojidbu vinograda preporuča se gnojivo ENEKAPA 7:0:21 u kombinaciji s gnojivom PROECO 5:10:10 ili GRANOSANOM EVO 6:16:0. Kod tala bogatih vapnencem i visokim sadržajem karbonata često se, uslijed nedostatka željeza i mikroelemenata, javljaju kloroze. Zato se preporuča dodati gnojivo PROGRES MICRO 6:5:13 koje u sebi sadrži i mikroelemente kao što su: bor, mangan, magnezij, željezo i cink. Zajedno s osnovnom gnojidbom može se odmah obaviti i dušična prihrana FERTIL SUPERNOVOM 12,5N.

Za više informacija o preparatima i savjetima njihove primjene, obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Gnojidba Proljetna Ekološka proizvodnja Sjetva Priprema Eko pripravak


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]