Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka gnojiva
  • 11.03.2020. 10:30

Prirodni proizvodi za pripremu zemljišta i zdrave, kvalitetne biljke

Peletirana organska i organo-mineralna gnojiva važna su u osnovnoj gnojidbi i prihrani. Kao preventiva bolestima u tlu i štetnicima koriste se proizvodi koji stvaraju nepovoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti ili insekata, savjetuju iz BIOinputa.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 1.801
  • 138
  • 0

"Iz zdrave i kvalitetne zemlje rastu zdrave i kvalitetne biljke", rečenica je koju često možemo pročitati u člancima i čuti na svim predavanjima koje drži Bioinput.

"Zaista je važno na koji način gospodarite svojom zemljom i kako preventivno radite na smanjivanju potencijala gljivičnih i bakterijskih bolesti. S velikim smanjivanjem količina aktivnih tvari u kemijskoj zaštiti potrebno je promijeniti način razmišljanja, uložiti više znanja u proizvodnju i u konačnici dobiti vrhunske rezultate“, poručuju iz tvrtke.

U osnovnoj gnojidbi koristite peletirano organsko i organo-mineralno gnojivo

Peletirana organska i organo-mineralna gnojiva važna su u osnovnoj gnojidbi i prihrani. Grena gnojiva jedina na tržištu imaju specifičan način proizvodnje prilikom koje se svi kvalitetni sastojci sačuvaju te ona osim što hrane biljke vrhunskim sastojcima, poboljšavaju strukturu tla. "Visok sadržaj aminokiselina, huminskih i fulvo kiselina, karboksilnih kiselina te makro i mikroelementa dokazuje prirodni proces proizvodnje te živu organsku masu koja ne postoji u takvom obliku u drugim gnojivima.

Ona s većim sadržajem fosfora i kalija koristimo u osnovnoj gnojidbi dok s većim sadržajem dušika koristimo u prihrani. Kod kupnje je potrebno obratiti pozornost na sastav, a nedostatci nekih od spojeva ukazuju na to da su gnojiva dobivena procesom u kojem su uništeni svi korisni sastojci. Vjerujemo da karboniziranu organsku masu u tlu ne želi nitko tko ga želi obogatiti", objašnjavaju iz Bioinputa.

Proizvodi protiv gljivičnih bolesti i insekata - Tricxs za sve tipove tla

Kao preventiva bolestima u tlu i štetnicima koriste se proizvodi koji stvaraju nepovoljne uvjete za razvoj bilo gljivičnih bolesti ili insekata.

Gljivice koje se nalaze u proizvodu BMV svojim će razvojem smanjiti štete kukaca (Foto: Youtube/AlfAdek)

Tricxs je proizvod sastavljen od Trichoderma spp. vrsta, specijalno izoliranih kako bi se osigurala prilagodljivost svim tipovima tala kao i različitim pH reakcijama. To su gljivice prisutne u svakom tlu, a preferiraju rast na korijenu ili u zoni korijena gdje djeluju kompetitivno hrani i prostoru (limitiraju mogućnost ulaska patogena u zonu korijena). Proizvode inhibitore kojima limitiraju infektivni potencijal patogenih gljivica, parazitiraju na štetnim gljivicama nakon što ih enzimi hitinatze oštete te čine mehaničku barijeru kojom onemogućavaju kontakt između korijena i patogena. Na kraju krajeva, ovaj proizvod radi na indukciji sistemične rezistentnosti, a koristi se za sve bolesti tla.

Najnovija formulacija Zlatna ribica, a BMV potpuno biološki i s visokom učinkovitosti

Zlatna ribica najnovija je formulacija Bacillus vrsta na tržištu. Nasljednik je dobro poznatog proizvoda Bakterije, koji je stabiliziran i pojačan brojem korisnih bakterija. Proizvod najbolje funkcionira kroz korijenov sustav, dok folijarno tretiranje daje dodatni učinak. Stvara se mehanička barijera na listu i plodu kao i na korijenu. Tretiranjem ovim proizvodom znatno se utječe na brojnost patogena u tlu, smanjujući njihov broj kao i infektivni potencijal. Zlatnom ribicom, dodaju,, možemo uspješno smanjiti brojnost patogenih bakterija kao npr. Xanthomonas campestris p.v. campestris na kupusu, kao i Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria.

Zlatna ribica uspješno smanjuje brojnost patogenih bakterija na kupusu (Foto: Youtube/Virginia Cooperative Extension Master Gardener)

BMV je najnoviji proizvod dobro poznatog djelovanja na europskom tržištu. Djeluje tako da stvara vrlo nepovoljne uvjete u tlu za razvoj insekata. Žičnjaci, sovice, šljivina osica, orahova i maslinova muha, ljeskotoč kao i mnogi drugi štetnici koji prezimljuju u tlu ili u njemu rade štete, uz ovaj proizvod ne dovršavaju svoj životni ciklus. Bitno je održavati tlo vlažim, a gljivice koje se nalaze u proizvodu svojim će razvojem smanjiti štete kukaca. Proizvod je potpuno biološki i visoko učinkovit.

Phytalex ulazi u sve dijelove biljke, a Healty root se koristi za plastenike

"Phytalex je tip proizvoda koji smo dugo čekali na tržištu ekoloških proizvoda. Prvi je pravi sistemični ojačivač koji ulazi u sve dijelove biljke. Posebnost je u vrlo malim česticama koje uspiju proći kroz sitne membrane na biljkama. Ovaj proizvod ima preventivno djelovanje i sposobnost kretanja kroz floem i ksilem što će znatno olakšati suzbijanje gljivičnih i baterijskih bolesti koje napadaju korijenov sustav kao što je Armilaria, a i gore spomenute bakterioze", naglašavaju. 

Sličan proizvod u nano tehnologiji Bioinput već ima u ponudi pod imenom Bio 9 rame plus koji djeluje translokacijski, odnosno s lica na naličje lista i radi dugotrajnu zaštitu na njegovoj površini. Kombinacijom ova dva proizvoda preventivno djelovanje na gljivične bolesti traje i do deset dana.

Nematode su posljedica monokulture i velik su problem u plastenicima (Foto: Youtube/Access Agriculture)

Healty root specijaliziran je proizvod za plastenike i otvorena polja gdje se nalaze nematode koje su posljedica monokulture i vrlo su velik problem u plastenicima. Sredstvo u peletama koristi se kao gnojivo, a svojim sastavom djeluje nepovoljno na nematode, onemogućavajući njihov razvoj.  


Tagovi

Bioinput Ekološka gnojiva Peletirano organsko Tricxs Zlatna ribica BMV Phytalex Healty root


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]