Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 01.12.2019. 07:30
  • Bugarska

Prije deset godina imali 311, a krajem 2018. čak 6.660 eko proizvođača

U Bugarskoj raste broj površina na kojima su zasijane krmne kulture, a kao rezultat povećanog interesa ekoloških uzgajivača stoke i proizvođača u mliječnoj industriji.

Foto: Pixabay/JamesDeMers
  • 934
  • 207
  • 0

Poboljšanje zdravlja ljudi je jedan od glavnih ciljeva Ujedinjenih naroda u idućih 10 godina. Zdrava hrana je jedan od važnih činitelja koji utječe na fizičko i psihičko zdravlje. Tržište zdrave, ekološki uzgojene hrane raste i u Bugarskoj. 

Ta je zemlja članica Europske unije od 2007. godine, a ondje se u posljednjih 10 godina povećao broj proizvođača ekoloških proizvoda sa 311 u 2008. na 6.660 krajem 2018. godine. Dakle, preko 20 puta. 

Raste i proizvodnja artičoka i kivija

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, površina zemljišta tretiranog samo organskim gnojivima, povećala se za šest puta u posljednjih sedam godina. Posebno raste uzgoj svježeg povrća kao što je artičoka, luk, mrkva, zelena salata, cvjetača i brokula, lubenica, dinja, ali i jagoda te gljiva. Najveći rast, za 50% zabilježen je 2016. godine. 

Hrvatska i Bugarska imaju najveći rast eko proizvodnje

Čak raste proizvodnja kultura koje nisu tradicionalne za to podneblje, kao što je već spomenuta artičoka, ali i kivi. Iako na malim površinama, pokazatelj su napora ekoloških proizvođača da zadovolje potražnju na tržištu i da diverzificiraju ponudu. 

Više od 10 proizvođača ekološkog vina

I vinogradari se okreću ovoj vrsti proizvodnje. Danas u toj zemlji postoji više od 10 proizvođača ekološkog vina. Oni slijede pravila uzgoja grožđa regulirana od strane Europske unije, koja zabranjuje upotrebu gnojiva, herbicida, pesticida, fungicida i drugih sredstava. Kao takvi, pronašli su svoju tržišnu nišu. 

Raste i broj površina na kojima su zasijane krmne kulture, a kao rezultat povećanog interesa ekoloških uzgajivača stoke i proizvođača u mliječnoj industriji. 

Bugarska je, kako piše Emerging Europe, poznata po svojoj biološkoj raznolikosti i bogatom tlu. Ta zemlja ima sve prirodne preduvjete u kojoj će lokalnu eko poljoprivrednu proizvodnju pretvoriti u uspješan poslovni model.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Tržište Zdrava hrana Ekološko vino Bugarska Eko proizvodnja Rast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.