Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciklus edukacija Pannonia Organica
  • 07.07.2014. 10:10

Prerada sirovina prema eko standardima!

Jasno je da ekološka proizvodnja nema efekte kao konvencionalna, ali se njome rješavaju brojni problemi. Mali pogoni prerade ekoloških poljoprivrednih proizvoda potrebni su kako bi se zaokružio cijeli proces proizvodnje, ali i prerade takvih proizvoda.

Foto: depositphotos.com
  • 1.940
  • 135
  • 0

U baranjskom mjestu Kopačevo, na obiteljskom gospodarstvu Majhen održana je i treća radionica drugog ciklusa edukacija u sklopu projekta Pannonia Organica, na temu Eko standardi procesne opreme za preradu žitarica. Predavanja je održao gost predavač, dr. Milan Žeželj, profesor prehrambene tehnologije u mirovini, priznati stručnjak iza kojeg stoje brojni stručni radovi i izumi.

Iako je ekoloških proizvođača sve više, prostora za povećanje te brojke svakako ima. Potrošači su osvijestili prednosti konzumiranja zdrave i ekološki proizvedene hrane i to polako, ali sigurno, pokreće i njenu proizvodnju. No nije dovoljno samo proizvesti ekološke sirovine, potrebno ih je i obraditi i čuvati na pravilan način kako bi se u potpunosti zaokružio ciklus eko proizvodnje. Ovisno o daljnoj upotrebi i namjeni, sirovine prolaze kroz određene tehnološke linije. Neke od njih donosimo u daljnjem tekstu.

  • Linija pripreme – Služi za obradu svih zrnatih kultura, a cilj joj je izdvojiti štetne primjese iz zrnate mase. Na njoj se radi i kalibriranje, odnoso sortiranje po veličini zrna, nakon čega je zrno moguće kvalitetno čuvati do prerade. Primjerena je za obradu pšenice, raži, ječma, zobi, prosa, sirka, soje, suncokreta, heljde, lana i sl.
  • Linija za doradu – Ova linija važna je sa ekološkog, zdravstvenog i tehnološkog stajališta. Riječ je o početnoj fazi u preradi zrnatih sirovina. U tu fazu ulazi kondicioniranje i površinska obrada, ali i pakiranje u nekim slučajevima kao što su to žitarice za kuhanje, oljušteni suncokret, soja i sl.
  • Linija mljevenja – Predstavlja najčešći način prerade zrnatih, ali i ostalih sirovina, a mljevenje zrna može se izvesti na nekoliko načina. Za jednostavno mljevenje najbolje je koristiti mlinski kamen, dok je za diferencirano mljevenje bolji mlinski valjak, a često se kombiniraju ova dva postupka. Ovakve proizvode moguće je plasirati kao komercijalni proizvod ili kao poluproizvod koji se koristi dalje za preradu. Tu su još linije za ljuštenje, proizvodnju pahuljica, ekspandiranih proizvoda, linija za pšenične klice, "tortilja" čips, za proizvodnju hrskavog kukuruza, preradu heljde, proizvodnju gotovih smjesa i koncentrata, proizvodnju klijanaca, kvasnog tijesta, linija za posija te druge.

Nužna udruživanja ekoloških proizvođača

"Ekološka proizvodnja svakako ima budućnost no potrebni su veći posjedi. Primjerice u EU prosječni posjedi su veličine 23 - 25 ha, dok su naši rascjepkani, ali i pravno i ekonomski potpuno neuređeni. Osim toga, država bi po pitanju ekološke proizvodnje trebala biti samosvjesnija, napraviti dobre strategije održive eko poljoprivredne proizvodnje te u konačnici po njoj postupati."

Jasno je da ekološka proizvodnja nema efekte kao konvencionalna, ali se njome rješavaju brojni ekološki problemi. Male pogone prerade ekoloških poljoprivrednih proizvoda profesor smatra potrebnim kako bi se zaokružio cijeli proces proizvodnje, ali i prerade takvih proizvoda.

"Tu su preporučljiva udruživanja jer će se bez toga ekološka poljoprivredna proizvodnja, ali i prerada naći pred brojnim problemima." Profesor Žeželj istaknuo je i cjeloživotno obrazovanje kao iznimno bitan faktor općenito, a posebice u eko proizvodnji. Stalne edukacije i radionice poput ove, važan su izvor informacija poljoprivrednicima o novim tehnološkim dostignućima, novim načinima proizvodnje, ali i općenito o novostima u svijetu poljoprivredne proizvodnje.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Pannonia Organica Kopačevo Cjeloživotno obrazovanje Udruživanja Mlinski valjak Mlinski kamen Štetne primjese Ekološki proizvođači Milan Žeželj Proizvodnja Žitarice Mali pogoni

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]