Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU potpore
  • 28.12.2014. 18:00

Potpora za proizvođače ekološke hrane u EU

Od 2015. godine sve zemlje članice EU-a moraju s 30 posto direktnih poticaja financirati poljoprivrednike za primjenu metoda održive poljoprivrede (ekološki prihvatljivih).

Foto: depositphotos.com
  • 1.965
  • 244
  • 0

Od 2015. godine sve zemlje članice EU-a moraju s 30 % direktnih poticaja financirati poljoprivrednike za primjenu metoda održive poljoprivrede (ekološki prihvatljivih). Ako se bavite ekološkim uzgojem, nećete morati mijenjati svoj način rada da biste se uskladili s ekološki prihvatljivim metodama.

Programi ruralnog razvoja (2014. – 2020.)

Tu je i novi oblik potpore za postojeće poljoprivrednike koji žele prijeći na ekološki uzgoj i baviti se njime (a sve to u okviru ZPP). I zemlje članice mogu ekološkim poljoprivrednicima i djelatnicima pružiti potporu putem raznih oblika fleksibilnih mogućnosti financiranja koje bi poticale, primjerice: suradnju u lancu proizvodnje hrane radi poticanja inovacija; razvoj planova kvalitete poljoprivrednih proizvoda; stvaranje grupacija ili organizacija proizvođača itd.

Potpora za proizvođače ekološke hrane u EU

Informacije o ekološkom uzgoju u skladu s novom ZPP

Udruge za ekološki uzgoj, poljoprivredni sindikati, organizacije za zaštitu okoliša i ostale zainteresirane strane mogu pomoću sredstava EU-a za sufinanciranje upoznati javnost, poljoprivrednike i druge koji djeluju u ruralnim područjima s ekološkim uzgojem u skladu s novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP).

Akvakultura

Tu su i mjere za ribarstvo i pomorstvo u obliku potpora za promjenu konvencionalnih metoda akvakulture u ekološku akvakulturu u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR).

Ekološka hrana u školama

Program voća i povrća i Program mlijeka u školama EU financira dobrovoljne programe koji školama omogućuju nabavu ekoloških proizvoda i obrađivanje tema o ekološkom uzgoju. Takva mogućnost financiranja jača vezu između učenika i ekološkog uzgoja te dugoročno osigurava potražnju ekoloških proizvoda.

Istraživanje i inovacije

Potpora grupama poljoprivrednika, istraživačima, savjetnicima, tvrtkama, nevladinim organizacijama iz ruralnih područja u svrhu suradnje na inovativnim projektima u okviru strategije EIP AGRI. Financiranje se provodi putem fonda EPFRR i programa Obzor 2020., do sada najvećeg programa Europske unije za istraživanje i inovacije.

Promoviranje ekološkog uzgoja u EU

Kod sredstava EU-a za trgovinske i međutrgovinske organizacije u svrhu širenja svijesti potrošača o ekološkom uzgoju, propisima i logotipu ekološke proizvodnje u Europskoj uniji, razmatraju se različite vrste promotivnih aktivnosti na unutarnjem tržištu i u zemljama izvan EU-a. EU obično financira iznos do 50 %, kandidat barem 20 %, a zemlje članice sufinanciraju ostatak.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

PRR Program ruralnog razvoja ZPP Direktni poticaji Ekološka prihvatljivost Akvakultura Ekološka hrana Školska eko hrana Ruralni razvoj Udruge Sindikati Potpore Inovacije Program mlijeka u školama Obzor 2020 EPFRR Financiranje EFPR


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.