Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska mreža
  • 05.02.2018. 16:30

Poreč u Europskoj mreži ekoloških gradova

Osim Poreča, članovi mreže su i Beč, Pariz, Milano, Nürnberg i regija Piemont.

  • 213
  • 14
  • 0

Europska mreža gradova s ekološkom proizvodnjom ”Organic Cities Network Europe“ osnovana je početkom siječnja ove godine s ciljem širenja i jačanja ekološke proizvodnje u Europi. Nekoliko europskih gradova i općina udružilo se s namjerom da gradskom stanovništvu osigura ekološku hranu i potakne njezin uzgoj.

Mreža je osnovana u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu.

Beč u ovom sektoru prednjači već nekoliko godina, kako po uzgoju na brojnim vlastitim površinama, tako i po ekološkom i održivom programu nabave ekoloških proizvoda ÖkoKauf Wien” - izjavila je članica bečkog gradskog vijeća za okoliš Uli Zima.

Poboljšanje kvalitete života građana 

Istaknula je kako Beč već 20 godina kupuje i koristi ekološke proizvode, naročito prehrambene, ali i mnoge druge proizvode od tekstila do građevinskog materijala. Zima je napomenula kako je Beč vrijedan partner koji može puno doprinijeti bogatim stručnim znanjem i iskustvom u poticanju ekološke proizvodnje hrane u mreži ”Organic Cities Network Europe“. Također je istaknula kako je članstvo u toj mreži iznimno važno kako bi stanovništvo bilo opskrbljeno ekološki certificiranim, zdravim i regionalnim proizvodima.

”Partnerski gradovi imaju zajednički cilj – poboljšanje kvalitete života svojih građana, tako što će pristup ekološki uzgojenim proizvodima dobre kvalitete biti omogućen svima“ - izjavio je odbornik Jozef Tauher, koji je u pariškoj Skupštini grada potpisao osnivački dokument.

Osim Poreča, članovi mreže su i Beč, Pariz, Milano, Nürnberg, i regija Piemont. Od 2000. godine europski gradovi i općine imaju sve važniju ulogu u poticanju ekološke poljoprivrede i ekoloških proizvoda. Tako se na lokalnoj razini nalazi dosta stručnog znanja i iskustva o tome kako se može doprinijeti agrarnoj politici.

"Savjetodavna služba podržava inicijativu Europske mreže gradova u poticanju i razvoju ekološke poljoprivredne proizvodnje. Smatram da će grad Poreč ovom inicijativom osim razvoja ekološke poljoprivredne proizvodnje raditi i na podizanju površina za očuvanje biološke raznolikosti.​", izjavila je mr. sc. Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu u Savjetodavnoj službi.

Foto: Pixabay/marmax


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Mreža gradova Ekološka proizvodnja Poreč


Partner