Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki herbicid
  • 26.09.2022. 07:30

Pelargonska kiselina - herbicid koji nema toksične ostatke

Pelargonska ili nonanska kiselina može se koristiti za prorjeđivanje plodova jabuke i kruške, suzbijanje mladica vinove loze, ali i druge svrhe

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 2.564
  • 99
  • 0

Pelargonska ili nonanska kiselina postaje sve interesantnija za upotrebu kao sredstvo za uništavanje korova, mahovine, algi. Zbog toksičnog djelovanja većine herbicida, posebno onih na bazi glifosata, sve je više zahtjeva da se njihova upotreba u potpunosti zabrani.

I tu na scenu stupa ova kiselina koja predstavlja aktivnu tvar u ekološkim herbicidima, a može zadovoljiti vrlo visoke ekotoksikološke standarde i biti efikasna.

Razlaže se na ugljični dioksid i vodu

Vasja Hafner u svom stručnom radu "Pelargonska kiselina – ekološki prihvatljiv herbicid" donosi niz činjenica o upotrebi ovog spoja, koje je u prirodi otkriveno u većim količinama u Južnoj Africi u biljci Pelargonium graveolens. Brojni sisavci i ptice ovu biljku koriste u svojoj prehrani. Ona nema negativan utjecaj na životinje, jer njenom razgradnjom neće nastati toksične tvari. 

U zemlji se brzo razlaže na ugljični dioksid i vodu. Može se proizvoditi iz biljnog materijala, životinjskog loja ili sintetskim putem.

Efikasna upotreba

Preparati na bazi kiseline koriste se na nepoljoprivrednim i poljoprivrednim površinama. Primjenjuju se na okućnicama, duž željezničkih puteva, autocesta, u industrijskim dvorištima.

Ima mjesto i u uzgoju krumpira (Foto: Depositphotos/benschonewille)

U poljoprivredi se koriste kao herbicid u zatvorenom ili otvorenom prostoru, za prorjeđivanje cvjetova jabuke i kruške, desikaciju krumpira, za suzbijanje korova i izbojaka u vinovoj lozi, suzbijanje mahovina i algi.

Na biljke djeluje kontaktno. To znači da razara membrane stanica u epidermalnom tkivu i izaziva brzu dehidrataciju. Već 2 sata poslije primjene vide se prvi rezultati.

Uništava samo nadzemni dio

Najbolje rezultate postiže primjenom u ranim fazama razvoja biljaka. Kako nije sistemik, biljka ne usvaja sredstva čija je aktivna tvar pelargonska kiselina, što znači da uništava samo nadzemni dio. Ne usvajaju je korijen i rizomi pa se zbog toga treba primijeniti nekoliko puta tijekom vegetacije višegodišnjih biljaka. To će dovesti do iscrpljivanja rezervnih tvaria u korijenju i rizomima i konačno do njihovog propadanja.

Kiša ne bi trebala pasti 4 h poslije primjene, a minimalna temperatura treba biti 15ºC. Biljke je potrebno dobro okupati pripremljenim sredstvom.


Tagovi

Pelargonska kiselina Nanonska kiselina Prorjeđivanje plodova Herbicid Ekološki herbicid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]