Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Jazbec
  • 25.06.2014. 12:20

Oživjeli proizvodnju pira i stvorili eko brand

Ivan Jazbec je među prvima, kako u Slavoniji tako i u Hrvatskoj, oživio proizvodnju pira. Pir ili "dinkel" pšenica je stara i pomalo zaboravljena kultura, kojoj se iznova vraća sve veći broj proizvođača!

  • 3.348
  • 147
  • 0

Jedan je od prvih proizvođača eko žitarica u Hrvatskoj, Ivan Jazbec, na svom OPG-u Jazbec iz Ivanovca u ponudi ima čitavu paletu ekoloških proizvoda – od brašna, žitarica, pahuljica, zrna, tjestenine. Ovo ekološko gospodarstvo ima zaokruženu proizvodnju, od ratarstva do stočarstva, a ekološkom se proizvodnjom ratarskih kultura bave već 15 godina. Olakotna je okolnost za prelazak na ekološku poljoprivredu bila stočarska proizvodnja kojom su se bavili, budući da im nije nedostajalo stajnjaka za ekološku prehranu biljaka. Odluka za prijelaz na ovakav način proizvodnje bila je laka, budući da im je osigurala također i prehranu životinja kvalitetnim žitaricama.

Eko proizvodnja žitarica nije uobičajena

Ivan Jazbec je i među prvima kako u Slavoniji, tako i u Hrvatskoj oživio proizvodnju pira. Pir ili "dinkel" pšenica je stara i pomalo zaboravljena kultura, kojoj se iznova vraća sve veći broj proizvođača. Radi se o staroj kulturi koja nije nikada genetski mijenjana, stoga je otporna na pojavu brojnih bolesti, posebno hrđe koja često napada pšenicu. Konvencionalnim proizvođačima nije bila zanimljiva, jer daje manji prinos od uobičajene pšenice, ali radi se o kulturi od koje se dobiva visokokvalitetno brašno, kao i velika paleta proizvoda koji se od nje mogu proizvesti. U Slavoniji se proizvodi na oko 100 ha. OPG Jazbec u ponudi ima i razne druge eko proizvode, poput kukuruza, pšenice, ječma, soje, zobi, raži, a u specijalnoj se ponudi nalaze i dražirani eko lješnjaci sa crnom eko čokoladom.

Eko proizvodi većinom se prepoznaju u Zagrebu

Iako Jazbec napominje da nema problema s plasmanom svojih proizvoda, oni ipak najbolje prolaze u središnjoj Hrvatskoj, prvenstveno u Zagrebu, koji je najveći potrošač i konzument ekološke hrane. Slavonija je tek u manjoj mjeri prepoznala ove proizvode, ali stanje se i po tom pitanju poboljšava. Najgora je situacija, napominje, kada osobe ovakve proizvode počnu tražiti tek u trenutku kada dožive određene zdravstvene probleme. Zanimljivo je, stoga, da temeljna odrednica svih ekoloških proizvođača glasi, "Samo zdrav čovjek stvara zdrave plodove svoga rada".


Tagovi

Eko žitarice Ivan Jazbec OPG Jazbec Ivanovac Eko pir Eko lješnjak Eko kukuruz Dinkel pšenica Eko ratarstvo Ekološka poljoprivreda Ekološki proizvođači Temeljna odrednica Eko ječam Eko zob Eko raž


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com