Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 09.02.2016. 17:45

Osnovan Savez Udruga ekoloških proizvoda!

10 udruga ekoloških proizvođača iz svih dijelova zemlje osnovalo je svoj savez udruga.

Foto: ZMAG
  • 1.302
  • 274
  • 0

U Buzinu nedaleko od Zagreba održana je osnivačka skupština Saveza Udruga ekoloških proizvođača (HSEP). Okuplja 10 udruga ekoloških proizvođača koje imaju 177 članova, upisanih u Upisnik ekoloških proizvođača. Uglavnom je riječ o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave isključivo ekološkim uzgojem poljoprivrednih proizvoda.

Udruživanje eko proizvođača radi lakšeg poslovanja

"Potreba za osnivanjem saveza ekoloških proizvođača bila je velika, kako bi se članovima pomagalo u promociji i zaštiti ekoloških proizvoda, očuvanju njihove vjerodostojnosti kao i zaštite potrošača, provođenju zajedničke politike te sudjelovanju u donošenju zakonskih prijedloga i akata koji su u interesu ekoloških proizvođača i OPG-ova, potom jačanja regionalnih udruga i međuregionalne suradnje, razvitku tržišta, osnivanju i umrežavanju ekoloških tržnica po cijeloj Hrvatskoj te poticanju deficitarne povrtlarske, voćarske i prerađivačke proizvodnje", ističe predsjednik Nenad Kuftić, inače član pulske Udruge Istarski Eko Proizvod (IEP). Osim njega, inicijatorica osnivanja jednog ovakog saveza bila je i Sunčana Pešak iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) iz Dubranca nedaleko od Zagreba.

Članice saveza su i do sada imale dobru međuregionalnu suradnju, posebno vezanu uz promociju i zaštitu ekološke proizvodnje. Također, organizirali su ekološke sajmove u Puli i Čazmi i formirali ekološke tržnice u Puli, Rovinju, Višnjanu, Osijeku, Rijeci i Zaprešiću. Radilo se i na razvoju tržišta i povećanju potrošnje ekološki uzgojene hrane te razvitku svijesti o prehrambenom suverenitetu kako bi se povećanjem poljoprivredne proizvodnje smanjio uvoz nekvalitetne hrane.

Foto: ZMAG


Tagovi

Savez udruga Ekološki proizvođači Nenad Kuftić IEP Sunčana Pešek ZMAG


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]